Tekstil ve Moda

Yün Yorgan Nedir, Yün Yorgan Özellikleri

Yün yorganlar içerdikleri yün lifleri sayesinde sağlıklı ve nefes alan yapıya sahiptir. 
Yün yorganlar, genelde koyun tüylerinden elde edilen ve bu sebeple de organik olarak kabul edilen yorgan çeşitlerinden biridir. Yorgan sanayisinde pamuk ve diğer tüm yorgan türleri çıkmadan evvel insanoğlunun kullandığı ilk yorgan çeşitlerinden biri olan yün yorganlar, ısıyı eşit şekilde dağıtmaları ve sıcak tutmaları ile bilinirler. Diğer yorganlara göre çok daha ağır bir yapıya sahip olan yün yorganlar, köylerde elde yapılabilen bir yorgan türüyken; günümüzde ise gelişen sanayi ile birlikte fabrika ortamında yetişkin ve yün bebek yorganı kategorilerinde üretimi gerçekleştirilmektedir. 

Nefes alan ve ısıyı eşit şekilde dağıtan organik bir ürün olan yün yorganlar, cildinize yumuşak bir dokunuş sağlar. % 100 pamuk içeren kumaş ile kaplanan yün yorganlar, diğer yorgan seçeneklerine göre vücudunuzu daha fazla ısıtır. Hava geçiren yapısı ile vücudunuzun nem dengesinin korunmasına yardımcı olur. 

Yün Yorgan Özellikleri 
- Yün yorganlar doğa dostudur. Son derece sağlıklı ve doğal bir malzeme olan yün, biyolojik bozunma gösterir. Bu nedenle endüstriyel kirliliğe neden olmaz. 
- Esnek ve yumuşak bir yapıya sahiptir. İçerisindeki doğal kıvrım ve sarmallar sayesinde eski haline dönebilen yünler, bu açıdan oldukça konforludur. 
- % 100 yünden elde edilen türleri, ısıyı dengeler ve eşit şekilde dağıtır. Özellikle kış şartlarının çetin geçtiği bölgelerde mükemmel bir ısıtma görevi görür. Ayrıca yaz aylarında da vücudu terletmeme özelliğine sahiptir. 
- İçerisinde herhangi bir toksik madde ya da kimyasal barındırmaz. 
- Yün içerisindeki minik kıllar ve lanolin denilen madde sayesinde herhangi bir mikrop oluşumunu engeller. Böylece son derece sağlıklı ve hijyenik bir kullanım sunar. 

Yün Yorgan Nasıl Kullanılır 
Yün yorganlar, sağlıklı yorgan çeşitleri arasında yer alır. % 100 yünden elde edilen bu yorgan çeşitleri ısıyı eşit bir şekilde dengelediği için sıcak tutar. Bahar ve kış aylarında konforlu bir kullanım deneyimi sunar. Yün yorganların yaz aylarında terletmeme özelliği bulunur. Dört mevsim kullanılabilen hava aldıran bu yorgan, ebatlarına göre tek ve çift kişilik yataklarda kullanılabilir. 

Yün Yorgan Nasıl Temizlenir 
Yorganların belirli aralıklarla temizlenmesi sağlıklı bir kullanım için önemlidir. Yün yorgan çeşidine göre farklı yıkama teknikleri kullanılır. Yün ürünleri yıkamak için özenli davranmak gerekir. Yün yorganlar maksimum 30 derece sıcaklıkta yıkanır. Yorgan etiketinde yer alan yıkama talimatlarını inceleyerek çamaşır makinesinde veya elinizde yıkayabilirsiniz. Çok büyük yorgan çeşitlerini ise kuru temizleme yaparak temizleyebilirsiniz. 

Yün Yorgan Sıcak Tutar Mı 
Yün yorgan çeşitleri sıcak tutma özelliği ile bilinir. Özellikle kış aylarında sık kullanılan bu yorgan ısıyı eşit dağıtıp koruduğu için soğuk günlerde konforlu bir uyku deneyimi sunar. Ayrıca, nefes alan yapısı sayesinde sağlıklı bir uyku alanı sağlar. 

0 yorum: