Canfes, atkı ve çözgüsü ipek iplikten olan ve genellikle bez ayağı örgüyle dokunan, perdahsız, tafta türü bir kumaştır. Canfes, ince dokunmuş, parlak ve üzerinde desen bulunmayan ama açıklı koyulu iki renk gibi görünen ipekli kumaştır.
Diba kumaşa göre daha incedir.
Canfes üzerinde desen bulunmayan ipekli bir kumaştır. İnce dokunur ve parlak bir görüntüsü vardır. İpekten yapılan bir kumaş olduğu için değerlidir. Hem değerli olması hem de gösterişli olması sebebiyle seçkin kişiler tarafından statü göstergesi olarak kullanılmıştır. Yine o tarihlerde özel günlerin değişmez bir kumaşı olmuştur.
Canfes perdahsız olduğundan yıkandığı zaman parlaklığını ve kendine özgü sertliğini yitirmediğinden özellikle sarayın kadınların beğenisini kazanmıştır. Osmanlı döneminde bilhassa 17. yüzyılda saraydaki kadın giysilerinin çoğu canfesten yapılıyordu. Bunlar tek canfes ve çift canfes olmak üzere başlıca İki kalitede dokunuyordu. Tek canfeslerde çözgü telleri, gücülerden tek kat olarak geçirilirdi. Çeşitli renklerde bez ayağı örgüyle düz dokunanları yanında atkı ve çözgüsü farklı renkte yapılanları da vardır. Genellikle çözgüsü mor, atkısı sarı olurdu. Bu tür canfeslere bukalemun, yanar-döner de denirdi. Çift canfeslerde ise çözgü iplikleri gücülerden iki ya da daha fazla katlı olarak geçirilir, oluşan örgü, atkı ripsi görünümü verirdi. Atkı sıklığı, çözgüye oranla daha fazlaydı. Canfeslerin en kalitelileri İstanbul ve Bursa'da dokunanlarıydı. Yaklaşık 55-60 cm. eninde dokunan canfeslerden kadın giyiminde elbise, cepken, şalvar,
ferace; erkek giyiminde mintan yapılırdı. Ayrıca canfesler yorgan yüzü, bohça vb. eşyaların yapımında da kullanılıyordu. Bunların yanardöner ve kumru göğsü olmak üzere iki türü vardır.
Canfes Kumaş Özellikleri Nelerdir
Canfes saf ipekten hafif bir kumaştır. Kaftan yapımında kullanıldığı gibi dallı ve pullu elbiselerin üst sırma işlemeli kısımlarında kullanılır. Canfes kumaşta kırmızı ve erguvani renkleri daha fazla kullanılır. İpekten üretildiği için parlak ve doğal bir kumaştır. Vücudu tahriş etmez. Nefes alabilir. Genel olarak kadın kıyafetlerinde tercih edilir. Gösteriş için kullanılmış bir kumaştır. O zamanlar en kalitelileri İstanbul ve Bursa’da dokunmuştur. Tafta kumaş türü bir üründür.
Canfes Kumaş Nerede Kullanılır
Canfes cepken, elbise, şalvar, ferace ve mintan için kullanılan bir kumaştır. Anadolu’da yöresel kadın kıyafetlerinde bulunan küçük feslerde canfes kumaştan yapılabilmektedir. Bu küçük feslerin üstüne yazma takılır. Bunların haricinde bohça ve yatak örtüsü içinde tercih edilmiştir. Canfes ismi o zamanlar türkülere ve bazı betimlemelere de geçmiştir.
1 yorum:
CANFES NE DEMEK? TDK'YE GÖRE ANLAMI
Canfes kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.
Canfes, Farsça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK'ye göre canfes kelimesi anlamı şu şekildedir:
- Üzerinde desen bulunmayan, ince dokunmuş, parlak, tok, ipekli kumaş.
- Bu kumaştan yapılmış olan elbiseler.
CANFES KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Suriye'den getirdiği birtakım ipekler, canfesler ve kumaşlarla giyinir.
- Canfes yastıklar üzerinde, muslinlere bürünmüş bir halayık portakal soyuyor.
CANFES KELİMESİ KULLANILAN ATASÖZÜ VE DEYİMLER
- canfes gibi.
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.