Tekstil ve Moda

Üstüpü Nedir, Üstüpü Ne İşe Yarar

Üstüpü, özellikle oto sanayi sitelerinde ustaların vazgeçilmez ürünüdür. 
Üstüpü (Alm. Werg, n; Fr. filasse, f; étoupe, f; İng. oakum), tamirhanelerde, gemi kalafatında, işliklerde buharlı makinelerde, temizlik işlerinde, otomobil sanayinde kullanılan kalın lifli keten ve kenevir ya da pamuk iplik telefidir. Üstüpü, makinelerde tamirat işlemlerinde, yağlama, bakım ve temizlik işlerinde kullanılan, didilmiş artık pamuk ipliği, kendir vb elyaf yumağına denir. 

Üstüpü, % 100 pamuk kullanılarak, makinelerde çift tarama usulüyle dokunarak üretiliyor. Ürünün üretiminde ham madde olarak saf ve uzun lifli pamuk ipliği kullanılıyor. Özel işleme tutularak arındırılmış olan ürün içerisinde herhangi bir yabancı madde yer almıyor. Üstüpü bezi; oto boyama, yağlama, kaporta tamiri ve motor bakımı gibi çeşitli oto sanayi faaliyetlerinde faydalanılan bir ürün olarak değerlendiriliyor. Sıvı emici ve tutucu özelliğe sahip olan ürün, yağ ve boya başta olmak üzere temizlenmesi zor maddelerin çıkarılması ya da temizlenmesi amacıyla çeşitli zeminlerde kullanılıyor. Çabuk biçimde tutuşan bir yapıya sahip olduğu için üründen ateş yakılan ortamlarda tutuşturma malzemesi olarak da yararlanılıyor. Ürün, yalın şekilde veya çözücü özellikli maddelerle birlikte kuru ya da ıslak zemin üzerine uygulanabiliyor. Uygulama tipine göre tiner, benzin ve mazot gibi maddelerle beraber kullanılıyor. Üstübü, birlikte kullanılacağı maddeyi yeterince emdikten sonra zemine temas ettirilerek uygulanmaya başlanıyor. Yalın kullanım ise ürünün kuru biçimde temizlenecek olan alana temas ettirilmesiyle gerçekleşiyor. 

Üstüpü, uygulama yapılacak alan göz önüne alınarak ihtiyaç duyulan miktarda koparılarak kullanılıyor. Uygulama sırasında kullanılan madde ve zeminden dolayı ellerin zarar görmemesi için eldiven takılarak kullanım yapılması tavsiye ediliyor. Genel kullanım alanı otomobil sanayisi olan ürün; üretim, tamirat, pasta, cilalama, bakım, kontrol ve temizlik gibi birçok farklı aşamada işçiler tarafından sıklıkla kullanılan malzemeler arasında yer alıyor. Profesyonellerin yanı sıra bireysel kullanıcılar için de son derece kullanışlı ve pratik bir ürün olan üstüpü; yağlı, paslı ve kirli yüzeylerle karşı karşıya kalındığında etkili bir çözüm aracı oluyor. Oldukça hafif olan ve muhafaza edilmesi için herhangi bir özel şart bulunmayan ürünün alet çantalarında ve otomobillerin bagajlarında bulundurulması öneriliyor. 

4 yorum:

ustaların eline makine yağı bulaşınca yağı temizlemek için kullanılan pamuklara üstüpü denir

sanayiye gidince üstübü bezi nedir, üstübü ne işe yarar diye sorarsanız size gülerler yağlı bezi üzerine doğru tutup size üstübüyü gösterirler.

üstüp nedir üstüp ne demek diye sormuştum ilk duyduğumda.

Araba tamircilerinin ve kaportacıların dükkanlarının belli başlı noktalarında asılı yağlı üstübüleri yere atmayınız uyarısında bulunulan yağlı ise tehlikeli olabilen elyaf topağıdır.