Tekstil ve Moda

Vigore Baskı Nedir (Tops Baskı)

Vigore baskı (Alm. Kammzugdruck, Vigoureuxdruck, Fr. impression vigoureux, mélange impression, İng. melange print; vigoureux printing), taranmış yün bantları üzerine yapılan bir baskı çeşidine denir. 

İnsanlar giyim ihtiyaçlarını kendi zevkleri ve beğenileri doğrultusunda gerçekleştirmektedir. Günümüzde kumaşların yüzey görünüşleri, renkleri ve desenleri sürekli değişmektedir. Değişik yüzey görünümlü kumaş üretme yöntemlerinden biri de topslara baskı yaparak, melanj, kırçıllı görünüşlü kumaşlar yapmaktır. Bu işlem şöyledir; topslara önce istenilen desen ve renklerle baskı yapılır, sonra baskılı topslar ile beyaz renkli baskısız topslar karıştırılarak iplik yapılır ve daha sonra kumaş üretiminde değerlendirilir. Bu teknikle elde edilen kumaşlar çok değişik bir yüzey görünümüne sahiptir. Bu nedenle üst giyimde çok tercih edilir. Kırçıllı (vigore baskılı) kumaşlar sürekli tekstil piyasasında aranan kumaşlardandır. Vigore baskı işlemi piyasada daha çok yün, polyester ve poliamid topslara uygulanır. Kamgarn yün topslarda vigore baskı işlemi daha çok tercih edilmektedir. 

Vigore baskı makineleri, tarama bantları (topslar) üzerine baskı yapan makinelerdir. Bu makinelerde tek veya çok topsa halat hâlinde baskı işlemi yapılabilir. Baskı işlemi topslara baskı silindirleri ile yapılır. Genellikle çapraz ve diyagonal şeritli desenler basılır. 

0 yorum: