Tekstil ve Moda

Tekstilde Renklendirme İşlemleri

Boyama ile renk kazanan kumaşların albenisi artar. 
Tekstil materyallerinde renklendirme işlemi, boyama ya da baskı yöntemleri ile gerçekleştirilir. Tekstilde renklendirme işlemi, boyar maddelerin tekstil materyali ile muamele edilmesidir. Bu işlemle tekstil materyali yalnız renk değiştirmekle kalmaz; aynı zamanda bu renk materyal üzerinde kalıcı olur. 

Geçmişten günümüze kadar gelen süreçte pek çok farklı teknikte boya ve baskı teknikleri kullanılmaktadır. Tekstil materyallerini boyama ve baskı yoluyla renklendirme işleminde kullanılan organik moleküllere boyar madde denir. 

Tekstilde renklendirme işlemleri boyama ve baskı olmak üzere iki ayrı teknik ile yapılmaktadır. 
- Boyama (Alm. Färben, Fr. teinture, İng. dyeing), elyaf, iplik, kumaş ve giysilerin tamamının ya da bir kısmının banyo içerisinde boyarmadde ile renklendirilmesi işlemidir. Tekstil materyalinin tek bir renge boyanması işlemine, düz boyama ya da kısaca boyama denir. 
- Baskı ya da basma tekniği (Alm. Drucktechnik, Fr. téchnologie d’impression, İng. printing technology), tekstil malzemesinin bölgesel olarak tek renk ya da çeşitli renklerle renklendirilmesi işlemine denir. Tekstil materyali üzerinde farklı yerlerde bir veya daha fazla renkle desen oluşturma işlemine baskı denir. 

0 yorum: