Tekstil ve Moda

Stiletto Nedir, Stiletto Ayakkabı Ne Demek 👠

Siyah stiletto ayakkabı. 
Stiletto, yüksek ve ince topuklu kadın ayakkabısına denir. Uzun, ince ve sivri topuklarıyla tanınan stiletto ayakkabılar adını esinlendiği hançerden alırken orijinalinde uzun, ince ve bıçak görünümlü bir kama olarak bilinmektedir. Adını Latince'de Stilus olarak bilinen kama/kısa hançerden alırken, Stilo daha küçük hançerlere denmiş ve 1953 yılında da stiletto topuk olarak kabul görmüştür. 

Stilettolar, ince topuklu ve sivri burunlu topuklu ayakkabı modelleridir. Topuklu ayakkabılar yelpazesinin göz alıcı parçalarından biri olan stiletto, 20. yüzyılda tasarlanmıştır. O dönem tüm dünyada özgürleşmeye başlayan kadınlar, topuklu ayakkabıyı pek fazla tercih etmiyordu. 1951 yılına gelindiğinde Fransa, ayakkabı modasında tekrar atağa geçti ve topuklu ayakkabıyı kadınların gözdesi yapmayı başardı. İğne topuk olarak da bilinen stiletto ayakkabılar, Fransız ayakkabı tasarımcıları tarafından üretilmiştir. 

Tasarlandıktan kısa bir süre sonra da tüm dünyayı etkisi altına almayı başarmıştır. Stiletto, tüm dünyanın en çekici aksesuarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Marilyn Monroe ve Gina Lollobrigida gibi göz alıcı yıldızların tercih ettiği bir ayakkabı olmuştur. 1959 yılında topuk uzunluğu 15 cm'e ulaşınca uzun ökçelerin sağlığa zarar verdiğine dair yazılar gazetelerde geniş yer bulmuştur. 1960'larda ise stiletto'lar parkeleri bozuyor tartışması ortaya çıkmıştır. Müzelere, galerilere ve tarihi binalara stiletto giymek yasaktır tabelaları yerleştirilmiştir. Bu durum kültürel bir gerginliğin açık yansıması olmuştur. 1965'te stiletto ayakkabılar yerini düz pabuç ayakkabılara bırakmıştır. Fakat kullanıcı kitlesine Prenses Diana gibi güçlü isimleri de ekleyen stiletto'lar, dünya çapında bir ikona dönüşmüştür. Stiletto, yaklaşık yarım asırlık kültürel bir mücadelenin galibi olmayı başarmıştır. Günümüzde pek çok kadının öncelikli tercihlerinden biri olduğu için tüm dünyada yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Stiletto, ayağa tam oturan hafif bir kavis ve ince bir topuk sayesinde seksi görünümün özel tasarım ile harmanlanmasını ifade etmektedir. Stiletto, adını kısa saplı ve ince uçlu bir tür İtalyan bıçağından almaktadır. 1950'lerde yükselişe geçmesine rağmen kökeninin 19. yüzyıla kadar uzandığı bilinmektedir. Modern çağda kadınlar hem özel davetlerde hem de günlük kombinlerinde stiletto'nun zarif duruşunu tercih etmektedir. İlk stiletto 1950'lerde Marilyn Monroe ile karşımıza çıkmıştır. Bugün gelinen noktada ilk günkü cazibesini koruyan stiletto ayakkabılar, uzun yıllar boyunca etkisini sürdüreceğinin sinyallerini vermektedir. 
Sivri burun stiletto. 
Stiletto Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli 
Stiletto ayakkabı kombinleri yapmadan önce kendinize ve kombininize en uygun ayakkabıyı seçmekle başlayabilirsiniz. Stiletto seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli faktörler vardır. İlk olarak, ayakkabının konforu çok önemlidir. Yüksek topuklu ayakkabı modelleri genellikle uzun süre giyildiğinde rahatsızlık yaratabilir, bu nedenle ayak yapınıza uygun, içi rahat ve destekleyici bir stiletto seçmek önemlidir. Stiletto seçerken topuk yüksekliği de göz önünde bulundurulmalıdır. Topuk yüksekliği, giyileceği yer ve aktiviteye bağlı olarak seçilmelidir. Günlük kullanım için daha düşük topuklar veya orta topuklar daha uygun olabilirken, özel etkinlikler veya gece davetleri için daha yüksek topuklu stilettolar tercih edilebilir. Topuk yüksekliği seçiminde dengeli olmak önemlidir; çok yüksek topuklar uzun süre giyildiğinde ayakta ve sırtta ağrıya neden olabilir. Malzeme ve tasarım da stiletto seçiminde etkili faktörlerdir. Ayakkabının kaliteli malzemeden yapılmış olması, uzun ömürlü olmasını sağlar ve aynı zamanda ayak sağlığı açısından önemlidir. 

Stiletto için Doğru Mevsim ve Zaman 
Stiletto ayakkabılar, şıklıkları ve zarif tasarımlarıyla her sezon ve birçok farklı etkinlik için uygun seçenekler sunar ancak doğru mevsim ve zamanı seçmek hem ayakkabılarınızın dayanıklılığını artırır hem de giyim tarzınıza uygun bir görünüm oluşturmanıza yardımcı olur. Stiletto ayakkabılar, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sıkça tercih edilir. Bu dönemde açık renkli, hafif ve nefes alabilir malzemelerle tasarlanmış stiletto modelleri tercih edilebilir. Elbiseler, etekler, şortlar ve ince kumaşlı pantolonlarla kombinlenerek şık ve yazlık bir görünüm elde edebilirsiniz. Stiletto, yaz davetlerinden gece gezilerine kadar birçok farklı etkinlik için uygundur. Modern ve şık bir görünüm elde etmek için idealdir. 

5 yorum:

1930'lardan itibaren kaydedilen Stiletto Topuklar 2,5 santimden 25 santime kadar yükselirken, oldukça ince topuğuyla İtalyan stilettosu olarak bilinen kılıcı andırmaktadır.

Ek olarak 3,5 santimetre ve 5 santimetre arasındaki ince fakat kısa topuk olarak bilinen Kitten Heel, Türkçe'de yavru topuk olarak geçip Audrey Hepburn tarzı olarak literatüre girmiştir.

stiletto hançerini kalbime saplayan aşüfte

Tercihim stiletto ten rengi olur böylece topuklunun uzunluğu daha az belli oluyor.

bir insan bunu neden giyer, giymeden ayaklarım ağrıdı