Tekstil ve Moda

Şönil Kumaş Nedir, Şönil Kumaş Özellikleri

Şönil kumaşlar. 
Şönil kumaş (chenille), tüylü ve kadifemsi bir yüzey elde edebilmek için, çekirdek iplik üstüne katlı biçimde lif yerleştirilerek imal edilen bir kumaş türüdür. Şönil kumaş, genelde döşemelik kumaş olarak kullanılmaktadır. Şönil ipliklerden elde edilen ve ismini elde edildiği iplik türünden alan şönil kumaşlar; oldukça kullanışlı ve uzun ömürlü olan bir kumaş çeşidi olduğundan dolayı, sıkça tercih edilmektedir. Desenli olan şönil kumaşlar ise, koltuk kaplamalarına farklı bir hava vermektedir. 
Şönil iplik. 
Şönil kumaş, döşemelik kumaş türlerinden biridir ve üretimde kullanılan iplik ve bu iplik ile üretilen kumaşlar için kullanılmakta olan bir isimdir. Fransızca Chenille sözcüğünden, dilimize şönil ismiyle girmiştir. Tekstil sektöründe ise 18. yüzyıldan itibaren bilinmekte ve kullanılmakta olan bir sözcüktür. 

Şönil kumaş özellikleri nelerdir 
Şönil kumaşlar koltuk takımları için en çok tercih edilen kumaş türlerinden biridir. Kadifeye benzeyen bu kumaş adını dokunduğu şönil iplikten alır. Özellikle günlük kullanım için ideal olan şönil kumaş sıkı dokuması ve dayanıklılığı sebebiyle uzun süreli kullanımlar için oldukça avantajlıdır. Bu özellikleri ve kolay temizlenebilmesi sebebiyle çocuklu aileler için uygun bir seçenek olacaktır. 

- Şönil kumaş fiyat olarak araştırıldığında oldukça ekonomiktir. 
- Bu kumaş türünün imalatı, öteki kumaş türlerine nazaran daha kolay olmaktadır. 
- Şönil kumaşın dökülme oranı fazlası ile düşüktür. 
- Şönil kumaş, sahip olduğu dolgun yüzeyi ile kendini belli eden bir kumaş çeşididir. 
- Kadifemsi olan yapısı ile şönil kumaş, canlı ve parlak bir görünüme sahiptir. 

2 yorum:

şenil kumaş diyenlerde var

Adını kadifemsi ve tüylü yüzey kazanılması için şönil iplikten alan kumaş çeşididir. Sıkı bir dokuması olan şönil kumaş, polyester ya da pamuklu olarak üretilir. Düz şönil kumaşlar mobilya ve diğer kullanım alanlarında hav efekti sebebi ile tok bir görünüm verir. Ürün iplik özelliğinden dolayı kolay temizlenir.