Tekstil ve Moda

Rezerve Baskı Nedir

Rezerve baskı tekniği. 
Rezerve baskı (Alm. Reservedruck, Fr. impression par réserve, impression par résistance, İng. reserve printing; resist printing), kumaşın üzerine, önce boyarmaddenin oluşum ve sabitlenmesini engelleyen maddelerin basıldığı ve daha sonra yapılan boyama işleminde bu bölgelerin boyanmamasının sağlandığı baskı yöntemine denir. Rezerve tekniği, kumaşta boya alması istenmeyen yerlerin kimyasal maddeler veya mekanik olarak, mum, kil, bağlama, dikiş, sıkıştırma, katlama, büzme, düğüm vs. gibi farklı şekillerde kapatılarak yapılan boyama tekniğidir. 

Rezerve baskının esası basılı bir alanda zemin renginin fiksesini önlemektir. Bu amaçla beyaz kumaş üzerine önce rezerve maddesi dediğimiz bir madde içeren bir baskı patı ile basılır, daha sonra kumaş boyanır. Rezerve maddesi basılı alanlarda ya boyanın kumaşa nüfuz etmesini bloke eder (mekanik rezerve) veya fiksesini önler (kimyasal rezerve). Böylece basılı alanlarda beyaz figürler elde edilir, bunu beyaz rezerveler elde edilir. Rezerve baskıda bir başka yöntem de boyar madde çözeltisi ile muamele edilmiş fakat boyası fikse edilmemiş kumaşı rezerve maddesi içeren baskı patı ile basmaktır. Daha sonraki fikse işlemi sırasında basılmayan yerlerde zemin rengi fikse olurken basılı alanlarda renk fikse olmaz ve rezerve patının boyar madde içerip içermemesine bağlı olarak beyaz veya renkli rezerve efektleri elde edilir. 
Rezerve baskılı etek. 
Rezerve tekniği, farklı kültürlerde üretim yöntemlerine göre farklı isimler almıştır. Renk alması istenmeyen bölgeleri kapatılarak yapılan rezerve boyama, iplik, kumaş ve bitmiş ürün şeklinde tekstil üretiminin çeşitli aşamalarında uygulanabilmektedir. Kumaş üzerinde doğrudan boyama ile desenlendirme işlemine dair ilk yöntemler, desenin boyar maddeye karşı fiziksel engel oluşturan bir madde ile kapatılmasına dayanmaktadır. Böylelikle kumaş boyandığında rezerve edilen alanlar boyanmamıştır. Rezerve boyama; nişasta, zamk, kil, mum gibi basit bir rezerve maddesi ile kapatma, dikme veya sıkıştırma, mordan ve kimyasal reçinelerin kullanımına kadar geniş bir uygulama alanından oluşmaktadır. 

1 yorum:

Kumaşın üzerine, önce boyar maddenin oluşum ve sabitlenmesini engelleyen maddelerin basıldığı ve daha sonra yapılan boyama işleminde bu bölgelerin boyanmamasının sağlandığı baskı yöntemine rezerve baskı denir.