Merinos koyunları yünü için beslenen ırklardandır. |
Merinos yünü (Alm. Meriniwolle, Merinoschaf, Fr. laine mérinos, mérinos, İng. Merino wool, merino sheep), merinos ırkındaki koyunlardan
elde edilen, ince, esnek ve yüksek kıvrımlı liflere denir. Merinos koyunu, uzun ve yumuşak tüylü, yapağısı (yünü) dokumacılıkta kullanılan, anayurdu Kuzey Afrika ve İspanya olan günümüzde Almanya (Saksonya Merinosu), Fransa (Rambouillet Merinosu), Avustralya, Güney Afrika, Türkiye vb. yerlerde yetiştirilen, ince yünlü bir tür koyun ırkıdır. Bu koyundan elde edilen yün ve bu yünden yapılan kumaşlar merinos olarak adlandırılır.
Merinos yünü en ince yün çeşitlerinden biridir. |
Yün denilince akla gelen, en bilinen koyun türü merinos koyunudur. Merinos yünü özellikle ince, elastik, antistatik ve ateşe dayanıklı yapıya sahiptir. Bir koyundan yılda iki-üç kilogram arasında kaliteli merinos yünü elde edilir. Bu yünden yapılan battaniyeler özellikle havadar, yumuşak ve sıcaktır. Merinos yünlü kumaşlar; yazın soğutma, kışın ısınma etkisi verir. Kir ve koku gibi dış etkiler yünlü malzemeyi etkilemez.
Merinos koyunları. |
Merinos yünü, günümüzde Avustralya ve İzlanda'ya kadar geniş coğrafyalarda yayılmış bulunan Merinos koyunundan elde edilmektedir. Diğer yünler keçi, koyun gibi hayvanlardan elde edilirken, Merinos yünü yalnızca merinos koyunundan elde edilmektedir. Diğer yün ürünlerinin aksine merino yün; ince, yumuşak ve esnektir. İnce yapısı sayesinde vücudun nefes almasını sağlar. Termal koruma özelliği bulunan merinos yün; yazın serin, kışın sıcak tutarak vücut ile çevre arasında bariyer görevi üstlenir.
0 yorum:
Yorum Gönder