Tekstil ve Moda

Balya Nedir, Balyalama İşlemi Neden Yapılır

Balyama işlemi pamuk gibi ham maddelerin taşınmasını kolaylaştırmak için yapılır. 
Balya (Alm. Ballen, Baumwolleballe, Fr. balle, bale de coton, İng. bale, cotton bale), kendir bezi, branda ve benzeri maddelerle ambalajlanmış çuval veya denk şeklindeki ticari eşyalardır. Ticarette balya dağıtım için hazırlanmış, ip, sicim gibi malzemelerle bağlanmış malzemelerin kümesidir. Tarımda kuru ot, saman ve yünlerin makineyle sıkıştırılıp bağlanmış durumu balyalama olarak adlandırılır. 
Pamuk toplama ve yuvarlak balyalama makinesi. 
Tekstil sektöründe başta pamuk olmak üzere tekstil liflerinin, pres makinelerinde basınç altında hacmi küçültülerek dikdörtgenler prizması şeklinde ambalajlanmış ya da silindir formda streç film, plastik ya da alüminyum çemberle bağlanmış haline denir. Pamuk balyası lif haldeki pamuğun prese makinelerinde basınç altında hacmi küçültülerek elde edilen ve nakliyeyi kolaylaştırmak amacıyla dikdörtgenler prizması veya yuvarlak şekilde sarılmış demir çember, plastik film gibi malzemelerle sıkıştırılıp bağlanmış olan ambalajlara denir. 

Balyalama işlemi, bir ticaret malının keten bezi, naylon film ya da benzeri bir gereçle sarılıp çemberlenerek ya da metal tellerle bağlanarak denk durumuna getirilmiş biçiminin genel adıdır. 

Balya yoğunluğu ya da balya dansitesi (Alm. Ballendichtheit, Fr. densité de balles, İng. bale density), bir balyanın m³'ünün kg olarak ağırlığına denir. 1 metreküp balyanın kaç kilogram geldiği bize yoğunluğu verir. 

3 yorum:

En bilinen ve ilk akla gelen balya çeşidi saman balyası olup saman balyası buğday, arpa, yulaf, pirinç vb. tahılların başaklarından ayrılmasının ardından bitkinin geriye kalan kısımlarının balyalama makinesi aracılığıyla sıkıştırılmasıyla elde edilir.

balye mi balya mı diye doğrusu araştırılan kelime

Balya balya samanın yerine balya balya param olsaydı