Tekstil ve Moda

İki İplik Kumaş Nedir, İki İplik Kumaş Özellikleri

İki iplik kumaş. 
İki iplik kumaş (two thread fleece), teknik olarak astar örgülü olarak isimlendirilen, ancak piyasada iki iplik örme kumaş olarak tanınan kumaştır. RL tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde, iğne ve kilit dizilişleriyle elde edilir. Genellikle birbirinden numara yönünden farklı iki tane ipliğin (zemin ipliği ve astar ipliği) aynı iğneye verilmesi ile oluşur. Astar ipliği genellikle kalın, hacimli ve şardonlanmaya uygun olan ipliklerdir. Astar ipliğinin kalınlığının, zemin ipliğinin kalınlığının iki katı olmasında fayda vardır. İki iplik örme kumaşın gramajı diğer tek katlı örme kumaşlara göre daha yüksektir. 

İki iplik örgüler, tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde ilmek-askı ve atlama örgü elemanlarının kullanılmasıyla elde edilen örgü çeşididir. Bu örgü tipinde farklı özelliklerde veya numaralarda iplikler kullanılarak örme kumaşın ön ve arka yüzeyleri farklı görünümler oluşturmaktadır. Örme kumaşın ön yüzeyinde ilmekler, kumaşın arka kısmı şardonlamaya müsait atlamalardan oluşan yüzeye sahiptir. Bu yüzden bu tip örgülere astar örgülerde denilmektedir. İki iplik örgülerde atlamalardan dolayı kumaşın bir yüzeyinde atlamalar gözükürken diğer yüzeyi ise süprem kumaş görünümündedir. 

İki iplik kumaşlar genellikle kalın bir yapıya sahip oldukları için ilkbahar ve sonbahar giysilerinde tercih edilmektedirler. Genellikle günlük ve gecelik spor giyim ile bebek dış giyiminde daha çok tercih edilmektedir. Sweatshirt, kapüşonlu, eşofman vb. kıyafetlerde de yaygın olarak kullanılır. 

İki İplik Kumaş ile Üç İplik Kumaş Arasındaki Farklar Nelerdir 
Yuvarlak örmecilikte iki iplik (two fleece) kumaşlar, zemin ve astar olarak iki farklı iplikten; üç iplik kumaşlar (three fleece) ise zemin, bağlantı ve astar ipliği olmak üzere üç farklı iplikten üretilmektedir. Zemin ipliği kumaşın ön yüzünde, bağlantı ipliği kumaşın orta kısmında ilmek oluştururken astar ipliği kumaşın arka yüzeyinde atlama yapar ve askılarla kumaşa bağlanır. Üç iplikte kullanılan bağlantı ipliği kumaş yüzeyinde gözükmediği için iki iplik ve üç iplik kumaşlar görünüm itibariyle birbirine benzerdir. Her iki kumaşta da kumaşın yüzeyinde zemin iplikleri, arka kısmında ise astar iplikleri gözükmektedir. Spor giyim ve günlük giyimde oldukça kullanılan bu kumaşların insan tenine temas eden astar kısmının yumuşak tuşeli ve tüylü bir görünümde olması tercih edilmektedir. 

4 yorum:

iki iplik nedir kısaca: iki iplikle örülmüş kumaşa denir.

emin değilim ama ingilizcesi french terry fabric olarak bilinen kumaş değil mi iki iplik kumaşlar

iki ip kumaş kap almayı düşünüyorum ama kararsızım

2 iplik kumaş nedir? değil benim sorum benim aklımdaki soru yazıyla mı yoksa rakamla mı yazılmalıdır