Tekstil ve Moda

Üç İplik Kumaş Nedir, Üç İplik Kumaş Özellikleri

Üç iplik kumaşlar, iki ipliğe göre daha ağır yapılı örme kumaşlardır. 
Üç İplik kumaş (three thread fleece), üç iplik örme kumaşlar, iki iplik örme kumaşlardan farklı şekilde zemin ve astar ipliğine ilave olarak üçüncü bir ipliğin (bağlama ipliği) örmeye katılımı ile üretilir. Genellikle birbirinden farklı olarak kullanılan üç iplikten, birinci zemin ipliği ile zemin örgüyü, ikinci iplik (astar ipliği) ile yüzeyi oluşturma ve üçüncü bağlantı ipliği ile de yapının daha sağlam olması sağlanır ve astar ipliğinin kumaşın ön yüzünde görünmesi önlenir. Yıkandığında çekme yapmayan üç iplik kumaşlar, yuvarlak örme kumaşlar sınıfındadır. 

Tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde atlama, askı ve ilmek elemanlarının birlikte kullanılmasıyla elde edilen örgü çeşididir. Üç iplik örgüler yüzey görünümleri iki iplikte olduğu gibi ön yüzde ilmek (süprem) örgü yüzeyi, arka yüzde ise atlamaların oluşturduğu iplik yüzmeleri şekildedir ancak iki iplikten farklı olarak atlama ve ilmek sırasının arasında askı yapılması sağlanarak kumaş yüzeyleri arasına bağlantı ipliği kullanılır. Bu sayede daha dolgun, gramajı yüksek ve sıkı bir kumaş yapısı elde edilmiş olunur. 

Üç iplik kumaşlarda diğer kumaşlar gibi her türlü iplikten üretilebilmektedir ancak yaygın olarak kullanılan iplik cinsi; pamuk/polyester karışımlı ipliklerdir. İki ipliğin kullanıldığı yerlerde, eşofmanda ve kalın penye olarak montta kullanılır. İki iplik kumaşa göre epey kalın, yumuşak ve bazıları şardonsuz düz, bazıları da iç yüzeyi şardonlanmış, yani tüylendirilip pamuklu hale getirilmiş, olarak bulunur. 

Üç iplik kumaşlar, penye kumaşlara oranla oldukça kalın, esnek, yumuşak, dayanıklı ve sıcak tutma özelliğine sahiptir ve kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilen bir kumaş türüdür. Üç iplik kumaşlar, genel olarak sweatshirt, kapüşonlu, eşofman takımı olarak rahatlıkla kullanılabilir. 

Üç İplik Kumaş ile İki İplik Kumaş Arasındaki Farklılıklar 
Yuvarlak örmecilikte iki iplik (two fleece) kumaşlar, zemin ve astar olarak iki farklı iplikten; üç iplik kumaşlar (three fleece) ise zemin, bağlantı ve astar ipliği olmak üzere üç farklı iplikten üretilmektedir. Zemin ipliği kumaşın ön yüzünde, bağlantı ipliği kumaşın orta kısmında ilmek oluştururken astar ipliği kumaşın arka yüzeyinde atlama yapar ve askılarla kumaşa bağlanır. Üç iplikte kullanılan bağlantı ipliği kumaş yüzeyinde gözükmediği için iki iplik ve üç iplik kumaşlar görünüm itibariyle birbirine benzerdir. Her iki kumaşta da kumaşın yüzeyinde zemin iplikleri, arka kısmında ise astar iplikleri gözükmektedir. Spor giyim ve günlük giyimde oldukça kullanılan bu kumaşların insan tenine temas eden astar kısmının yumuşak tuşeli ve tüylü bir görünümde olması tercih edilmektedir. 

3 yorum:

Üç iplik nedir kısaca: üç iplikle örülmüş kumaşa denir.

3 iplik kumaş nedir mi sorumuz, benim aklıma takılan ise üç iplik mi yazıyla mı rakamla mı hangisi doğru

3 iplik mi 2 iplik mi? aradaki fark aydınlandı kafamda