Tekstil ve Moda

Mokasen Nedir, Mokasen Ayakkabı Nedir

Süs amaçlı deri bağcık ve metal parçalar ile tasarlanan ayakkabı modelleri de bulunmaktadır. 
Mokasen ya da loafer (Alm. Mokassin, m; Fr. mocassin, m; İng. moccasin), üzeri ve yanları tek bir parça deriden oluşan, bağcıksız ayakkabı çeşididir. Mokasen, ökçe bölümü kısa, bağcıksız tasarıma sahip ayakkabılara denir. Yaygın bir biçimde mokasen adıyla da bilinmektedir. Mokasen ve loafer kelimesi aynı anlama gelmekte ve aynı ayakkabı türünü ifade etmek için kullanılmaktadır. 

Hem kadınların hem erkeklerin tercih ettiği rahat ayakkabı modellerinden biri olan loafer, kelime olarak aylak, boş gezen ve haylaz kimse anlamlarını taşır. Terim anlam olarak ise Türkçeye mokasen sözcüğü ile çevrilen kavram, bahar ve yaz aylarında giyilen özel bir ayakkabı modelini tanımlar. 

Tarihte ilk defa tek bir parça genelde geyik derisinden yapılan Mokasen'e Kızılderili Çarığı da denirken en büyük özelliği esnek ve yumuşak olmasıdır. Üst kısmında bir boncuk ya da ufak bir işleme bulunurken (biraz Avrupa işidir), genelde kahverenginde olmakta ve kirpi işi süslemeyle yapılmaktadır. Avustralya yerlilerinin de giydiği tek parça deri ayakkabı modelinden ilham alınarak tasarlanan modern mokasen ayakkabılar, tarihte ilk kez Londra’da 1847 yılında üretilir. Kraliyet ailesi için özel üretilen mokasen ayakkabılar, ilk üretildiğinde Kral VI. George’un sarayda giymesi için ev ayakkabısı olarak tasarlanır. İlk kullanımının ardından kısa sürede seri üretimine başlanan ayakkabı modeli, kolej öğrencilerinin üniformalarını tamamlayan önemli parçalardan biri olur. Norveçli bir ayakkabı firması tarafından 1908 yılında kadınlara yönelik olarak da üretilmeye başlanan mokasen ayakkabı, asıl ününü 1930’lu yıllarda Amerika’da yakalar. 1980'li yıllarda özellikle iş adamlarının en çok tercih ettiği ayakkabı modellerinden biri haline gelir. Aynı dönemde ünlülerin kullanımıyla ofis dışına çıkarak popüler kültürde yaygınlaşan ayakkabı modeli, günümüzde rahatlığı ve esnek kullanımı ile tercih edilir. Hafifliği, sade tasarımı, rahat düz tabanı ile iş yaşamının kurtarıcısı olan model, hem klasik giyimde hem de günlük giyimde kendine yer bulur. 

Metal tokaları, deri püskülleri ve kenarlardan dikiş ayrıntıları ile kendine özgü bir stile sahip olan loafer/mokasen ayakkabı modeli, ofiste ve günlük stilde kadınların ve erkeklerin tercihi olur. Erkeklerde özellikle spor ve yazlık takımların altında kullanılan modeller, bilek hizasında kısa paçalı kumaş veya kanvas pantolonlarla ve kotlarla giyilebilir. Kadınlarda ise daha geniş ve esnek bir kullanıma sahiptir. Etekten günlük elbiseye kumaş pantolondan kot pantolona kadar neredeyse her parça ile kombinlenebilen mokasen/loafer ayakkabılar, rahat bir stil oluşturmak için ideal çözümler sunar. 

9 yorum:

mokasen ayakkabı yazın çok kullanılan bir tür, çok ucuza çeşitli malzemelerden elde edilebiliyor ve sevilen loafer ismiyle de bilinen ayakkabılar herkesin dolabında bulmak mümkün.

peki loafer nasıl kombinlenir

kadınlar için: loaferi feminen kombinlerde kullanmak istiyorsanız, pileli etekler devreye girebilir. Yarım kollu ve dar kesimli bluz, pileli etek ve loafer üçlüsüyle son derece sevimli bir kombin elde edebilirsiniz. Baskılı ya da basic t-shirt, bu kombin için uygun olacaktır.

erkekler için: Özellikle smart casual kombinler, loaferle kolayca oluşturulabilir. Blazer ceketler casual stilin olmazsa olmazı blazer ceket, loaferle benzer karaktere sahiptir. Smart casual kombinler için loaferi, kısa ve dar paçalı pantolonlarla beraber de değerlendirebilirsiniz. Peki mokasen ya da loafer çorapla mı, çorapsız mı hangi tür çorapla giyilmelidir? Son yıllarda çorapsız kullanım öne çıksa da, rengine ve desenine dikkat etmek şartıyla çorap da kullanılabilir. Bu noktada, ayakkabının rengine konstrast renkte çorap seçmemeye özen göstermek gerek.

Mokasenimi ayağıma takarım bebekte üç beş tur atarım

Loafer nedir kısaca: 1800’lü yıllarda İngiliz kraliyet ailesi için icat edilen, kenarlarındaki deliklerden ip geçtiği için kolayca esneyenler de side-gussetler. Zamanında Amerikan öğrencilerinin ayakkabının önündeki ince yarığa bozuk para sokarak kendi tarzlarını yarattıkları için bu ismi almış.

Mokasen nedir kısaca: Özellikle ayakkabı modasında tercih edilen ipliksiz ve düz tasarıma sahip ayakkabı tasarımları için kullanılan kavramdır.

loafer nedir loafer çeşitleri nelerdir, mokasen nedir

Önü oluklu kayışı olan mokasen tarzı klasik bağcıklı ayakkabı. Kayış, ayakkabının önüne (vampir) dikilir. Kayışın yuvaya yerleştirilmiş bir bozuk para varsa, ayakkabıya penny loafer denir. Önde püskül varsa, püsküllü mokasen olur. Bazen kayışa metal bir zincir bağlanır ve ayakkabıya zincir mokasen denir. Gucci mokasen ayakkabılarının ayırt edici bir altın metal donanım dekorasyonu vardır.

Bağcıksız ayakkabı olan mokasen genellikle de süet erkek ayakkabıları için kullanılan bir terimdir ancak kadın modasında da mokasenler çok trenddir.

loafer ne demek, mokasen ayakkabı nasıldır, mokasen nedir, loafer ayakkabı nasıldır,

Makosen giydirmek ne demek bana makosenlerimi giydirdiniz demek ki bu ayakkabı imiş bende bot falan sanmıştım