Tekstil ve Moda

Ökçe Nedir, Ökçe Ne Demek

Ökçe ayakkabıda, ayağın topuk bölümünün altına denk gelen kısımdır. 
Ökçe veya topuk; ayakkabılarda topuk kemiği altına denk gelen, genellikle tabanın diğer kısımların daha yüksek olan kısım. Ökçe ayakkabının dengesini artırmak, giyen kişinin topuklu ayakkabıda olduğu gibi boyunu uzun göstermek için veya şıklık amacıyla kullanılır. Zaman zaman ökçe sözcüğü topuğun arka kısmı anlamında kullanılır. 

Ökçe, ayakkabı tabanı üzerinde komple imal edilebildiği gibi, taban üzerine ayakkabı imalatı aşamasında vida ve/veya çivi ile takılan bir bölümdür ve ayakkabının tarzına göre çeşitli tip ve yükseklikte olur. Ökçe yüksekliği pont ile ifade edilir. Bir pont yaklaşık olarak 7 mm'dir. 

Ökçe ile İlgili Kavramlar 

kaplanmış ökçe (Alm. gedeckter Absatz, Fr. talon recouvert, İng. covered heel), deri, kumaş ya da plastik ile kaplanmış ahşap, metal ya da plastik ökçe. 

katlı deri ökçe (Alm. Schichtabsatz, Fr. talon bottier, İng. built heel), deri ya da deri ürünü tabakalardan yapılan az ya da çok yüksek ökçe. 

ökçe çukuru (Alm. Absatzkante, Fersenbett, Fr. emboîtage du talon, İng. heel cup), ayakkabının topuk kısmının ökçe üzerine tam oturması için ökçenin ayakkabı topuk bölgesi ile birleştiği kısmında bulunan içbükey kavis. 

ökçe falçası (Alm. Absatzfleck, Fr. sous-bout, İng. heel lift) ayakkabı tabanı ve ökçe kapağı arasındaki kösele veya suni köseleden yapılmış katlar. 

ökçe kapağı (Alm. Oberfleck, Fr. bonbout, İng. top-piece) ayakkabı ökçesinin yerle temas eden kösele veya diğer malzemelerden oluşan en üst parçası. 

ökçe önü (Alm. Absatzfront, Fr. gorge du talon, İng. heel breast), bir ökçenin ön kenarı veya alın kısmı. 

ökçe önü kapağı (Alm. Sohlenhals, Fr. queue de semelle, İng. heel breast flap), yüksek ökçeli zenne ayakkabılarda ökçe önünü kaplayan taban malzemesinin arka uç kısmındaki dar bölüm. 

ökçe vardolası (Alm. Fersenkeder, Fr. couche-point, İng. heel welt; seat-lift), özellikle kösele tabanlarda ökçenin oturacağı yüzey ile ökçe arasına konulan ve oturma yüzeyinin aynı seviyeye getirilmesini sağlayan at nalı şeklindeki parça. 

tank ökçe (Alm. Keilabsatz, Fr. talon compensé, İng. wedge heel), ayakkabının kamara alt kısmına ve tabanın esneme bölümüne kadar uzanan bir ökçe türü. 

tek falçalı ökçe (Alm. Einfleckabsatz, Fr. talon chiquet, İng. single lift heel), bir kat falça ve ökçe kapağından oluşan bir alçak ökçe türü. 

5 yorum:

Ökçeli ayakkabılar olarak da bildiğimiz topuklu ayakkabılar kadın ayakkabıları arasında en çok ilgi gören modeller arasındadır.

Ayak ökçesi nere, Ayakta ökçe neresi, ayakkabı ökçe neresi sorularımın cevabını buldum

Topukta ağrı, topuğun arkasında ökçe kısımında ağrı varsa, bunun nedeni, topuğu çok fazla sürten, sıkıştıran ayakkabılar nedeniyle olabilir.

Ayak ökçesi neresi dediler linki paylaştım

ökçeli ayakkabı nedir ne değildir topuklu ayakkabı da bir tür ökçeli ayakkabıdır