Sneaker ayakkabı modelleri. |
Sneaker, günlük hayat içerisinde kullanım alanı geniş olan, günlük ve rahat giyim için tasarlanmış spor ayakkabı tarzındaki ayakkabı modellerine denir. Sneaker kelimesi İngilizce’de ses çıkarmayan ayakkabı olarak kullanılmıştır. Sneaker ayakkabı özellikleri malzeme açısından deri ve kauçuk gibi doğal malzemeden; polyester, plastik gibi sentetik maddelere geniş bir yelpazede malzeme içerebilmektedir.
Sneaker ayakkabıları erkek, kadın ve çocuk kategorisinde yer alan ayakkabılardır. Her mevsim için ayrı tarzda üretimi yapılmaktadır. Sneaker ayakkabı seçerken özellikle ayağınıza tam oturmuş ve rahat bir hissiyatı olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra yapılacak spora uygun olan sneaker ayakkabı modellerini tercih edilmelidir. Ayakkabı seçiminde en önemli unsurlardan biri de mevsimlerdir bunu unutmayın. Bir yürüyüş ayakkabısı ve futbol veyahut voleybol ayakkabısının özellikleri birbirinden farklıdır. Kullandığınız alanda performans ve konfor sağlayabilmek adına kullanım alanlarınızı ve ihtiyaçlarınızı göz nünde bulundurmalısınız.
Sneaker Ayakkabı Tarihi
İlk sneaker'ların çıkmasından bu yana epeyce zaman geçti. 1917’de Keds markası tarafından ilk lastik tabanlı ayakkabılar yapıldığında, o zamanın ünlü reklamcılarından Henry Nelson McKinney, bu yeni tarz ses çıkarmayan ayakkabıya sneaker adını verdi. Sneaker, İngilizcedeki "sneak" (sessizce, gizlice) sözcüğünden türetilmiştir. Tabii o ilk sneaker'lar ve şu anda herkesin ayağında olan sneakerların arasında pek benzerlik kalmadı. Bu ilk üretilen sneaker'lar 1800'lerde sessizce suçluları yakalamak için üretilen ayakkabıların inovasyonuydu.
Sneaker'lar ilk defa Converse markası ile popüler hale geldi. 1923'te Converse All-Star ayakkabılar basketbolcu Chuck Taylor tarafından giyildiği için, kısa zaman içinde yaygınlaşmıştı. Şimdilerde ise Converse'ten ziyade Adidas, Nike, Puma ve Tommy Hilfiger gibi markalar sneaker kültüründe öne çıkan isimler. Yine de en çok tercih edilenlerden biri Converse'in All-Star modeli. Pek çok marka bu modelin benzerlerini üretmekte. Piyasaya hükmeden markalardan biri olan Adidas, en çok tercih edilen ürünlerdendir. Çoğunlukla Adidas Superstar modelini satmakta. Adidas iki sneaker devrimi gerçekleştirdi.
1924'te Alman ayakkabıcı Adolf "Adi" Dassler tarafından kurulan Adidas, o zamanların en kaliteli atletik ayakkabılarını üretiyordu. Ünlü atlet Jesse Owens, 1936 Olimpiyatları'nda Adidas ayakkabılarında dört tane altın madalya kazandığında bütün dünyada sporcular Adidas giymeye başladılar. Ancak 1950’lerde James Dean, Asi Gençlik filminde sneaker giydiği an, bu tarz ayakkabılar popüler kültürün bir parçası olmaya başladı.
Popüler kültür ve sneaker
Seksenli yıllarda Hip-Hop müziğin çıkışıyla beraber, sneaker'ların popüleritesi de hızla arttı. Hip-Hop müziğin öncülerinden ve devrin en popüler gruplarından Run-DMC, her konserde Adidas marka sneaker'ları ve eşofmanları ile sahneye çıkıyordu. MTV’de klipleri yayınlanmaya başladığında Adidas’ın satışları patladı ve dünyada bir ilk olarak, bir ayakkabı markası bir müzik grubuna sponsor oldu. Run-DMC, Adidas’a duydukları sevgiyi göstermek için 1986’da "My Adidas" diye bir şarkı bile çıkardı. Sonrasında artık sneaker’lar günlük hayatımızın bir parçası oldu ve halen Hip-Hop grupları arasında Adidas'ın "Superstar" modeli tercih edilmekte.
Sneaker'lar, zamanla birlikte gelişti. Örneğin Nike, "Air Force" modelinde, ayağa rahatlık vermek için, ayakkabının tabanını havayla doldurulmuştur. Başka bir örnek Reebok’ın "Pump" sneaker'ları. Basketbol için üretilen "Pump" model sneakerlar da bir "pompa" vardı ve ayaklarınız yorulduğunda, pompaya basarak tabana hava doldurabiliyordunuz. Gençler arasında popüler olan Michael Jordan ve Andre Agassi gibi sporcular bu tür sneaker'lardan giyince, bu modeller de bir "trend" olmaya başardı. Sneaker'lar ayrıca kaykay ve BMX gibi sporlarda da giyilmektedir.
Günümüzde sneaker'lar eskisi gibi basit değil. Günümüzde yeni malzemeler kullanılmakta. Bu sayede daha kaliteli, hafif ve sağlıklı sneaker'lar üretilebilmektedir. Ayakkabı içinde ısı 40 °C'yi geçebilir ve içerdeki nem % 100'e kadar çıkabilir. Bu yeni malzemeler bu soruna çare olmakta. Yeni sneaker'lardan bazılarının tabanlarına özel bir jel konulmakta. Bu "jel" ise 1 ila 2 santimetre kalınlığında olduğunda üstüne 4 ila 6 metreden düşen bir yumurtanın darbesini emerek kırılmasını önleyebilecek özelliktedir. Giderek daha hızlı büyüyen sneaker kültürü, Türkiye’de de yaygınlaşmaktadır. Her çeşit, her marka sneaker artık Türkiye’de de bulunabiliyor. Bu popülerleşmeyle beraber Türkiye’de de sneaker ayakkabı için yeni bir sözcük kullanılıyor: Pabuç. Aslında eski bir kelime olan pabuç, İstanbul sokaklarında çıkmıştır ve gençler sayesinde ülkenin her köşesine yayılmaya başlamıştır. Bu kültürün yaygınlaşmasıyla birlikte, bir yandan da büyük markaların sneaker'larının taklit ve sahteleri de yaygınlaşmıştır.
0 yorum:
Yorum Gönder