2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Mohair Kumaş Nedir, Mohair Kumaş Özellikleri

% 100 mohair kumaş. 
Mohair, moher ya da yaygın biline adıyla tiftik, Ankara keçisinin uzun, parlak ve yumuşak kıllarından elde edilen doğal yünlü kumaş türüdür. Diğer keçilerin aksine, bu tür keçiler daha kabarık ve yumuşak tüylerle kaplıdır. Ankara keçisinin bu eşsiz postu geliştiği çevre koşulları nedeniyle geliştirdiğine inanılıyor ve bu tür keçi artık ürettiği ipeksi ve çok amaçlı yün için ödüllendiriliyor. 

Ankara keçileri yüzyıllar boyunca, yalnızca Türkiye'de yetiştirildi ve buradan binlerce yıl boyunca bu kumaşların Avrupa, Asya ve Orta Doğuya yaygın olarak ticaretinin ve ihracatının yapıldığı biliniyor. 

Koyun yünü ile karşılaştırıldığında tiftik çok daha yumuşaktır ve ayrıca dikkate değer bir ipeksi parlaklığa ve yüne göre pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Bu özellikler, bazı tekstilcilerin tiftiği "elmas lif" olarak adlandırmasına yol açtı ve bu kumaş, çoğu boya türüyle yüksek uyumluluğundan dolayı daha istenen ve aranan hale geldi. Tiftik ayrıca birçok yün türünden çok daha elastiktir, çok yanıcı değildir ve kırışmaya daha dayanıklıdır. 

Bu tür yünün benzersiz nitelikleri nedeniyle tiftik lüks ve pahalı bir kumaş olarak kabul edilir ve tamamen bu yünden yapılan giysiler oldukça pahalıdır. Bununla birlikte, fiyatı düşürmek için diğer kumaşlarla karıştırılmış tiftik bulmak çok daha yaygındır; Bu elyaf sadece küçük miktarlarda kullanılsa bile, parçası olduğu her kumaşı çok daha elastik, parlak ve dayanıklı hale getirir. 

Tiftiğin diğer önemli özelliklerinden biri de keçeleşmeye karşı direncidir. Çoğu yün türü pul içerir ve bu tür yünler yanlış sıcaklıkta yıkandığında, bu pullar bir araya gelerek sıkışır ve karışık bir görünüm yaratır. Ancak tiftik yünü üzerindeki pullar tam olarak gelişmemiştir, bu da bu tür yünden yapılan giysilerin yanlış yıkansa keçeleşmeyceği anlamına gelir. 

Ankara keçileri yaşlandıkça, kıllarının kalınlığı artar ve yaşlı Ankara keçilerinin yünü, genç keçilerin yünü kadar cazip değildir. Bir Ankara keçisi ne kadar genç olursa, kırkıldığında ortaya çıkan yün o kadar parlak ve ipeksi olur. 

Çoğu angora (Ankara) keçi çiftliğinde, kesme işlemi ilkbahar ve sonbaharda yılda iki kez gerçekleşir. Her Ankara keçisi yılda yaklaşık 7-8 kilo tiftik üretir ve kesme işlemi, nihai üründe hiçbir kirletici madde kalmamasını sağlamak için çok dikkatli bir şekilde gerçekleştirilir. 

Bu tüylü keçilerden binlerce yıldır Türkiye'de yün yapıldığına ve Anadolu dışına satıldığına dair kayıtlar kayıtlar bulunmaktadır. Tiftik yünü üretimi yıllar içinde çok büyük ölçüde gelişmemiştir ancak 19. yüzyılın popüler hale geldiğinde, bu kumaşın üretim süreci çok daha sanayileşmiş ve yaygınlaşmıştır. 

İngiltere kraliyet ailesi tarafından tiftik o kadar çok talep görüyordu ki, bu tür yün üretimi Güney Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya yayıldı. Az sayıda Ankara keçisi de Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderildi ve bu tür kumaşlar hala bir dereceye kadar Amerika'da üretiliyor. 

Tiftik oluşturma süreci, bir Ankara keçisinin yünlerinin yılda iki kez kesilmesiyle başlar. Kırkma işlemi büyük makasla yapılır ve keçilerin zarar görmemesi için işlem sırasında tamamen hareketsiz hale getirilmesi gerekir. 

Yünler, Ankara keçilerinden kesildikten sonra, kirleri gidermek için dikkatlice yıkanır. Bu tür keçinin kılları tek tip uzunlukta olduğundan, bu yünün parçalarının tel haline getirildiği işlem olan taranması kolaydır. Bu iplikler daha sonra iplik haline getirilir ve çoğu durumda, bu bükülmüş ipi yapmak için otomatik makineler veya iplik eğirme makineleri kullanılır. 

1 yorum:

Moher kumaş veya tiftik kumaş, Atkısında tiftik gibi parlak liflerden yapılmış kamgarn iplik kullanılan kumaşlara verilen genel addır. Atkı tek katlıdır. Çözgüde genellikle iki katlı kamgarn yün ipliği kullanılır. Aprede kumaşı yıpratmayan ve parlaklığı açığa çıkaran özel bir rutin uygulanır. Örnek: Mohair Kumaş: Bezayağı örgü, atkı 26/1 Nm kamgarn tifitk ipliği, cm’de 19 sıklıkta, çözgü 52/2 Nm kamgarn iplik, cm’de 24 sıklıkta.

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.