Tekstil ve Moda

Organik Tekstil Nedir, Neden Tercih Edilmelidir

Organik tekstiller, üretimde kullanılan kumaşın hammaddesinin organik olarak sertifikalandırıldığı ve piyasaya sunulana kadar geçirdiği elyaftan kumaşa; tüm işlem basamaklarında organik standartların göz önüne alındığı ürünlere denir. 

Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse, organik tekstil ürünlerinde kullanılan kumaşların (pamuk, keten, yün vb.) organik sertifikalı olması gerekir. Bunun için de pamuğun, ketenin organik tarım ile yetiştirilmiş olması gerekir. Elde edilen kumaşın kesim, dikim, boyama, paketleme gibi süreçlerinin her birinin ayrı ayrı sertifikalara sahip olması gerekir. 

Dünyamız ve tüm çevresel kaynaklar gün geçtikçe daha da zayıflıyor ve ölüyor. Bu noktada özellikle endüstriyel üretimlerde her aşaması kontrollü ve sertifikalı olarak gerçekleşen organik tekstil; üretiminde hiçbir kimyasal girdiyi bulundurmadığından yeni üretim biçimiyle insanlığa yeni çözümleri de beraberinde getiriyor. Bu sektördeki girişimcilerin en büyük motivasyonlarından birisini ise çevreye, doğaya ve cilde zarar vermeden tekstil ürünleri üretme noktası oluşturuyor. 

Klasik Tekstillerin Zararları 

Ekolojik tekstil ürünlerinden bağımsız olarak; klasik tekstil ürünleri, üretim sürecinde kullanılan boyalar ve ağır metaller nedeniyle kanserojen yapabilme etkisiyle biliniyor. Oysa klasik tekstil ürünlerinin zararı sadece tekstil terbiye işlemlerinde saklı değil. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre konvansiyonel pamuk üzerine uygulanan kimyasal maddeler sonucunda gelişmekte olan ülkelerde her yıl binlerce kişi astım, kanser ve nörolojik hasar gibi ciddi sağlık problemleri yaşıyor. 

Neden Organik Tekstiller Ürünlerini Kullanmalıyız 

Uzun ve zahmetli işlemler sonrasında kullanıma hazır hale gelen ancak klasik yöntemle üretilen ürünlere göre pahalı olan organik tekstil ürünlerini tercih etmek için dünyamızı ve geleceğimizi yakından ilgilendiren bir çok neden var aslında. 

Öncelikli olarak çevreye duyarlı olduklarını söyleyerek başlayabiliriz. Organik tekstil ürünleri çevreye zarar vermeyen, doğal kaynakları koruyan ekolojik tarım vasıtasıyla elde edilir. Üretim aşamasında doğaya zarar verilmez. Organik tekstil üretiminin yaygınlaşması sürecin farklı aşamalarında çalışan insanların sağlığını da korumalarına yardımcı olur. Çünkü kimyasal ilaçlar bu üretim sürecinde yer almaz. Ekolojik tarımda çocuk işçilerin çalıştırılmasına izin verilmez. Aldığımız her organik tekstil ile biz de çocukları koruma altına almış oluruz. Sürdürülebilir bir pazar sunan organik tekstil sektörü, kullanılmış ürünleri geri dönüştürerek farklı şekillerde piyasaya sunabilmekte, bu da doğal kaynakları bilinçli olarak korumamızı sağlamaktadır. Her şeyden önemlisi organik giysiler insan sağlığını gözetmekte ve özellikle alerji, kanser gibi cilt hastalıklarının oluşumunun önüne geçmektedir. Çünkü organik tekstil ürünlerinde yumuşatma ve ağartma için kullanılan kimyasallar asla kullanılmaz. 

2 yorum:

kimyasala boğulan dünyada organik tekstiller ne kadar organik acaba

organik tekstiller, organik elbiseler, klasik tekstillerin zararları nelerdir kısaca,