Tekstil ve Moda

Kıl Giderme Nedir, Kıl Giderme Yöntemleri

Kıl giderme (Alm. Enthaarung, Fr. épilage, İng. depilation; unhairing), büyükbaş ya da küçükbaş ham derilerin kıl veya yünlerinin herhangi bir kıl giderme yöntemi ile uzaklaştırılması işlemine denir. 

Kıl giderme makinesi ya da kıl alma makinesi (Alm. Enthaarmaschine, Fr. machine à ébourrer, İng. dehairing machine), kıl ya da yün gevşetme işlemi uygulanmış ham deriden kıl ya da yünleri sıyırarak uzaklaştıran makine. 

Kıl yolma sehpası (Alm. Haarbaum, m; Fr. chevalet d'epilage, m; İng. dehairing beam), yere bir açıyla sabitlenmiş, üzerinde uygun şekilde ön işlem görmüş ham derilerin yerleştirildiği ve kıl giderme bıçağı ile kıl veya yünlerin kazındığı dışbükey biçimli sehpa. 

Kıl döktüren ya da kıl giderme maddesi (Alm. Enthaarungsmittel, Fr. agent d'epilage, İng. depilatory agent), saç ve kıl dökülmesine neden olan kimyasal maddelerdir. Dericilikte, ham deriye bağlı yün ya da kılların gevşetilmesi veya uzaklaştırılmasına yarayan Na2S, NaHS vb. kimyasal maddeler. 

Silindirli kıl alma makinesi (Alm. Walzenenthaarmachine, Fr. machine à ébourrer à cylindres, İng. cylinder dehairing machine; rubber roll dehairing machine), derilerin çift çekici silindir arasından çekilerek küt bıçaklı silindirle kıl giderme işleminin yapıldığı makine. 

Tamburlu kıl alma makinesi (Alm. Trommelenthaarmachine, Fr. machine à ébourrer à tambour, İng. drum dehairing machine), tamburlu etleme makinesine benzeyen, kıl giderme işlemi için kullanılan makine. 

Kıl Giderme Yöntemleri 

Dolapta eriterek kıl giderme (Alm. Trommelenthaarung, Fr. enchaucenage en tonneau, İng. drum unhairing), deride kıl giderme işleminin, kıvamlı sodyum sülfür gibi, kıl giderici kimyasal içeren dolapta gerçekleştirildiği yöntem. 

Enzimle kıl giderme (Alm. enzymatische Enthaarung, Fr. épilage enzymatique, İng. unhairing with enzyme), ham derinin enzim ile işlenerek kıl ya da yün kökünün gevşetilerek uzaklaştırılması esasına dayanan kıl giderme yöntemi. 

Eriterek kıl giderme (Alm. haarzertörende Enthaarung, Fr. épilage à poil perdu, İng. destructive unhairing; hair pulping), ham deride bulunan kıl ya da yünlerin, kireç ve sodyum sülfür gibi alkali içeren çözeltide yapısının bozundurularak uzaklaştırıldığı kıl giderme yöntemi; eşanlam: kıl eritme. 

İndirgemeyle kıl giderme (Alm. reduktive Enthaarung, Fr. épilage par réduction, İng. reductive unhairing), ham deri yapısında bulunan kıl ya da yünün alkali çözeltisinde indirgen maddelerin etkisiyle yapısı bozundurularak kıl köklerinin gevşetilmesine dayanan bir kıl giderme yöntemi. 

Kıl korumalı kıl giderme (Alm. haarerhaltende Enthaarung, Fr. épilage à poil conservé, İng. hair-preserving unhairing; hair-saving unhairing), kıl giderme işleminde kılın kökünden gevşetilerek parçalanmadan deriden uzaklaştırılması. 

Oksitlemeyle kıl giderme (Alm. oxidative Enthaarung, Fr. épilage par oxydation, İng. oxidative unhairing), kılın veya yünün oksitleyici bir madde ile parçalanarak deriden uzaklaştırıldığı kıl giderme yöntemi. 

Sıcakta terleterek kıl giderme (Alm. warme Schwitze, Fr. échauffe à chaud, İng. warm sweating), sıcak su veya buhar püskürterek ham derinin 20-25 °C arasında ılık bir şekilde tutulması ve derilerde bulunan kıl ve yünleri mikroorganizmal ve enzimatik etki sonucu gevşetilerek uzaklaştırılması yöntemi. 

Soğukta terleterek kıl giderme (Alm. kalte Schwitze, Fr. échauffe à froid, İng. cold sweating), derileri 12 °C'ye kadar nemli ortamlarda tutarak bakterilerin gelişmesini ve salgıladıkları enzimlerin kıl kökleri ve epidermal tabakaya etki etmesi sağlanarak kıl ve yünlerin gevşetilerek uzaklaştırılması işlemi. 

0 yorum: