Tekstil ve Moda

Etleme Nedir, Deri Etleme Ne Demek

El ile etleme yapılması. 
Etleme ya da kavaleto (Alm. Entfleischung, Entfleischen, Fr. écharnage, İng. fleshing), ham derilerin ya da tolaların iç yüzeyinden deri altı dokuların ve et kalıntılarının kesilerek veya kazınarak uzaklaştırılması işlemi. 

Etleme Terimleri 
El etleme bıçağı, kavaleto bıçağı ya da kosa (Alm. Scherdegen, Schereisen, Fr. couteau à écharner, İng. fleshing knife), etleme işleminin elle yapılmasında kullanılan, ahşap bir sehpa üzerine et yüzü dışa bakacak şekilde yerleştirilen toladan alt deri katmanının uzaklaştırılmasına yarayan bir ya da her iki kenarı keskinleştirilmiş, uzun, kısmen esnek, her iki kenarından tutacaklı bir bıçak. 

Etleme ağırlığı ya da tola ağırlığı (Alm. Entfleischgewicht, Fr. poids écharné, İng. fleshed weight), yünü ya da kılı giderilmiş, etleme ve budama işlemi yapılmış kireçli deri ağırlığı. 

Etleme atığı (Alm. Schabfleisch, Scherfleisch, Fr. carnasses, déchets d'écharnage, İng. fleshings), etleme işlemi sırasında derinin iç yüzeyinden kesilen yağ ve bağdoku parçacıkları. 

Etleme bıçak silindiri (Alm. Entfleischzylinder, Fr. cylindre d'écharneuse, İng. fleshing cylinder), etleme makinesinde spiral şeklindeki bıçakların üzerine çakılı olduğu döner silindir. 

Etleme deliği (Alm. Scherloch, Fr. trou d'écharnage, İng. fleshing hole), hafif derilerin el ile etleme işleminde etleme sehpası yüzeyinde bulunan bir düzgünsüzlüğe bağlı olarak ham deri ya da tola üzerinde meydana gelen genellikle üçgen şeklindeki delik kusuru. 

Etleme makinesi (Alm. Entfleischmaschine, Fr. machine à écharner, écharneuse, İng. fleshing machine), ham derilerin ya da tolaların etleme işlemini yapan, üzerine bilenebilir spiral bıçaklar yerleştirilmiş dönen bir silindire sahip makine. 

Etleme sehpası (Alm. Kürschnerbank, Fr. bank de pelletier, İng. furrier's bench), elle etleme işleminde üzerine tola ya da ham derilerin yerleştirildiği, etleme bıçağının şekli ile uyumlu, eğimli olarak sabitlenmiş, uzun, ahşap ekipman. 

0 yorum: