Termal battaniye. |
Termal battaniye genellikle donma tehlikesi bulunan yaralanmalarda, kazalarda ve afet durumlarında kullanılan vücut ısısını korumada çok önemli etkisi olan alüminyum folyo örtüdür. Görünüş olarak folyoya benzeyen ince malzemeyle yapılan termal battaniye içerideki ısının dışarı çıkmasını önleyen ve avuç içerisine bile sığacak büyüklüktedir. Termal battaniye son derece hafif ve hacmi düşük, yani az yer kaplayan bir malzemeden üretilmiş, ısıl ışınımı, yani termal radyasyonu yansıtmak üzere yansıtıcı bir yüzeyle kaplanmış ince örtü veya çarşaf benzeri bir malzemedir.
Termal battaniyeler; mylar battaniye, acil durum battaniyesi, ilk yardım battaniyesi, uzay battaniyesi veya şok battaniyesi gibi isimlerle de anılır. İlk olarak NASA tarafından uzay mekikleri ve uzay istasyonlarının ısı yalıtımını sağlamakta kullanıldığı için uzay battaniyesi ismini almıştır. Termal battaniye arama kurtarma ekipleri tarafından depremzede, kazazede vb. hipotermiden korumak amacıyla kullanılır. Bu nedenle bizim ülkemizde arama kurtarma faaliyetleri ve acil durum müdahaleleriyle bilinirlik kazanmıştır ve şok battaniyesi, ilk yardım battaniyesi arama kurtarma battaniyesi veya termal battaniye gibi adları daha yaygındır.
Termal battaniye hafif ve hacmi küçük olmasına rağmen ısıyı koruma özelliği bakımından büyük avantaj sağlar. İlk üretildiği zamanlarda NASA tarafından uzay görevlerinde tercih edilen termal battaniyeler zamanla ilk yardım çantalarına kadar girmiştir. Termal battaniyeler kullanıcıları ısınma işine değil mevcut ısıyı muhafaza ederek yalıtım sağlama işine yarar. Kullanıldığı andan itibaren dışarı ile teması kesen battaniye, ısı kayıplarının önüne geçer. Termal battaniyeler hipotermiyi engeller. Soğuk ve sıcaklığı engellediği gibi rüzgarı geçirmeyen bir özelliğe sahiptir. Güneş koruma özelliği ile serin tutarken diğer yönüyle ısıyı hapseder ve vücudu sıcak tutar. Termal battaniyenin iki yönü özelliği sayesinde tercih edilebilirliği yüksektir.
Termal Battaniye Neyden Üretilir
Termal battaniyeler polietilen tereftalat denen bir çeşit polyesterin yansıtıcı metalik bir yüzeyle kaplanmasıyla elde edilir. Bu polyester, yani naylon malzeme formülünde ufak değişiklikler yaparak onu ticarileştiren firmaların verdiği marka adlarıyla da anılır. Bunlar; Mylar, Melineks veya Hostafan’dır. Bu malzeme vakumda tortulama olarak bilinen bir yöntem kullanılarak ince bir parlak yüzeyle kaplanır. Seçilen parlatıcı malzeme genelde alüminyumdur. Bazı durumlarda gümüş yerine altın rengini andıran parlatıcı malzemeler de kullanılır.
Vakumda tortulama yöntemi teleskop mercekleri ve aynalarının da üretiminde kullanılan, bir malzemenin yüzeyini bir atomdan birkaç molekül kalınlığına kadar değişen kalınlıklarda metalle kaplamaya yarayan bir yöntemdir. Yani en kısa tanımıyla termal battaniye; birkaç mikron kalınlığında alüminyum vb yansıtıcı bir tabakayla kaplanmış, yine birkaç mikron kalınlığında naylon bir örtüdür.
Termal Battaniye Nerelerde Kullanılır
Arama kurtarma ekiplerinin kazazedeleri hipotermiden korumak için kullandığı termal battaniye soğuk havada yaralanan kişinin üzerine örtülüyor. Vücuttaki suyun buharlaşmasını önleyen bu battaniye hipotermiden koruyor.
Gümüş ve altın renkli termal battaniyeler. |
Termal Battaniyenin Özellikleri
Termal battaniyelerin en önemli özelliği su geçirmez ve dayanıklı polietilen veya alüminyum malzemeden üretilmiş olmasıdır. Kızılötesi ısının % 90'ını geri yansıtarak vücut ısısını korur. Nem ve rüzgârdan da etkilenmez. Çift yönlü olan termal battaniyenin bir tarafı güneş koruması nedeniyle serin tutarken diğer tarafı da ısıyı hapsederek vücudun sıcak kalmasını sağlar.
Termal Battaniye Sıcak Tutar Mı
Bilinenin aksine ısıtmayan termal battaniyeler yalıtım sağlar. Vücuttan yayılan termal radyasyonu veya ısıl ışınımı geri yansıtarak ısı enerjisi kaybını önlemeye çalışır. Bu şekilde vücudun kendini ısıtması daha kolay olur. Hava geçirmezlik özelliği nedeniyle konveksiyon yoluyla sıcaklık kaybını en aza indirger.
Termal Battaniye Nasıl Kullanılır
Termal battaniyeler soğuk almış kişinin vücuduna battaniye gibi sarılarak kullanılır, Uyku tulumunun dışına sarılır, Çadır veya uyku tulumlarının altına yayılır, Kaybolma ya da kaza durumlarında yer belli etmek için kullanılır, Hipotermiden korumak için kullanılır, Su elde etmek için yoğuşma yüzeyi olarak kullanılır.
0 yorum:
Yorum Gönder