|
Cicim dokuma seccade. |
Cicim, yüzü ve tersi ayrı görüntü veren,
atkı ve
çözgü ipliği dışında yüzeyde süsleme yapmak amacıyla ya bir ya da birden fazla sayıda desen ipliği kullanılarak dikey tezgahlarda yapılan dokumalardır. Cicim kumaşlar çözgü ve atkı iplikleri arasına renkli desen iplikleri sıkıştırma suretiyle dokunurlar. Yüzeyde motiflerin işleme gibi kabarık görünüş arz ettiği tersten dokunan cicimlerde, atkı üzerinden belli sayıyla atlamalarla geçirilerek yüzeye yerleştirilen iplik gruplarıyla süslemeler yapılmaktadır.
Cicim, atkı iplikleri arasına
renkli desen iplikleri sıkıştırılarak dokumanın yüzeyinde
kabartma desenler oluşturulan dokuma türüdür. Cicim kumaşlar; çözgü ve atkı iplikleri arasına renkli desen iplikleri atılarak sıkıştırma suretiyle meydana getirilir. Dokumanın yüzeyinde sonradan iğne ile yapılmış gibi kabarık desenler oluşur. Zemini oluşturan atkı ve çözgü iplikleri genellikle aynı renk ve kalınlıkta, deseni meydana getiren iplikler ise ayrı renk ve kalınlıkta olur.
|
Cicim dokuma kilim. |
Cicim kumaşlar halk arasında cecim, cacım, çalma, çelme gibi değişik adlarla ifade edilir. Sıklıkla kilim dokumalar ile karıştırılır ancak cicimler kilimden farklı olarak yüzü ve tersi farklı görüntü veren; atkı ve çözgü ipliği dışında süsleme yapmak için üçüncü bir iplik kullanılan dokumalardır. Bilinen cicimler genellikle atkı yüzlüdür.
Dokumanın yüzeyinde sonradan iğne ile yapılmış gibi kabarık desenler oluşur. Zemini oluşturan atkı ve çözgü iplikleri genellikle aynı renk ve kalınlıkta, deseni meydana getiren iplikler ise ayrı renk ve kalınlıkta olur. Cicim dokumalarda çoğunlukla koyun yününün kullanıldığı görülmekle birlikte nadiren de olsa kıl iplik kullanılan dokumalar da görülmektedir.
Cicim dokumalarında farklılıkları belirtmek için toplam dört çeşit adlandırma vardır. Bunlar; seyrek motifli cicim, sık motifli cicim, atkı yüzlü seyrek motifli cicim, atkı yüzlü sık motifli cicimdir.
|
Cicim kumaş. |
Cicim Dokuma Kumaş Türleri
Cicim, çözgü, atkı iplikleri arasına renkli desen iplikleri atılarak sıkıştırılmak suretiyle meydana getirilen dokuma türüdür. Cicim atkı yüzlü veya bez ayağı tekniğiyle dokunmaktadır. Desen ipinin atılış şekline göre iki veya üç atmalı cicim çeşitleri görülmektedir. Cicim dokuma ile, heybe, sofra bezi, gelin çuvalı, hurç, minder, divan örtüsü, tandır örtüsü, namazlık, yaygı, yastık v.b. yapılmaktadır.
Cicim atkı yüzlü veya
bez ayağı tekniğiyle yapılır. Desen ipliğinin atılış şekline göre iki atlamalı veya üç atlamalı olarak adlandırılır.
a-) İki Atlamalı Cicim Dokuma
Desen iplikleri iki çözgü üzerinden atlayarak ilerler. Desene göre dokumanın arkasında, yukarıya çapraz, sağa ve sola doğru devam eder. Desen iplikleri sırayı tamamladığında atkı ipliği atılır. Genellikle bez ayağı zemin üzerine serpme motifler dokunur. Sık motifli, atkı yüzlü cicim dokumalarda da aynı teknik uygulanır.
b-) Üç Atlamalı Cicim Dokuma
Bu tür cicim dokumalarda desen iplikleri üç çözgü ipliği atlayarak ilerler. Bez ayağı veya atkı yüzlü zemin üzerine sık motifler uygulanır.
|
Cicim dokuma tekniğinde kullanılan; kelebek motifi, çapraz motifi, muska motifi, göz motifi. |
|
Cicim dokuma; hayat ağacı motifi, akrep motifi, koç boynuzu motifi, balık motifi, su yolu motif türleri. |
0 yorum:
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.