Tekstil ve Moda

Ekolojik Tekstil Nedir, Ekolojik Tekstil Ürünleri

Ekolojik tekstil ürünleri üretiminde kenevir lifleri öne çıkmaktadır. 
Ekolojik tekstil, eko tekstil ya da ekosistemi koruyucu tekstil (Alm. ökologische Textilie; Fr. textile écologique, İng. ecological textile; ecotextile), zararlı atıkların süzgeçlenmesi, erozyondan koruma, toksik atıkların uzaklaştırılması, topraktan su kaybının en aza indirilmesi, bitki köklerinin örtülerek herbisit kullanımının azaltılması gibi doğrudan ya da binalarda yalıtım yoluyla ısı kaybının önlenmesi, taşımacılıkta ağırlığın azaltılmasıyla enerji tasarrufunun sağlanması gibi dolaylı olarak ekosistemin korunmasına katkıda bulunan tekstil malzemeleri ve ürünlerini ifade eder. 

Ekolojik tekstiller ifadesi elyaf halinden bitmiş halde ürün oluncaya kadar ki tüm işlem basamaklarında çevre gözetilerek üretilmiş, kullanım aşamasında kullanıcıya zarar vermeyen ve kullanıldıktan sonra atılacak olan ürünün tekrar geriye kazanılır olmasıdır (recycling) veya çevreye zararsız ürünlere dönüşebilen ürün anlamına gelmektedir. 

Ekolojik tekstiller, ekolojik dengeyi bozmadan insan ve çevre sağlığına zarar vermeden üretilebilen, kullanılabilen ve geri dönüşüme sunulabilen ürünlerdir. İnsanların ekolojik ürünler konusunda her geçen gün biraz daha duyarlı olduğu bir ortamda tüm dünya pazarlarında ekolojik tekstil ürünlerine olan ilgi ve talep hızla artmaktadır. 

Ekolojik tekstil ürünleri, standartlara uygun üretilmektedir ve ekoloji ve sosyal sorumluluk bakımından belgelendirilmektedir. Bu standartlar, kumaş veya ipliklerin üretildiği ham maddelerin gerçekten organik olduğu ve tüm üretim zinciri boyunca çevre dostu üretim ile ilgili katı kurallara uyulduğu konusunda güvence sağlamaktadır. Bu ürünler ancak üretim zinciri üzerindeki tüm adımlarda standartlara uyulduğu takdirde belgelendirilmektedir. 

1970'li yıllarda sanayinin hızlanması ile çevre sorunları insan sağlığını ciddi boyutlarda rahatsız etmeye başlamıştır. Amerika Birleşik Devletlerinde başlayan ve özellikle 1980'li yıllardan sonra tüm dünyada yaygınlaşan ve 1990'lı yıllarda yoğunlaşan doğanın korunmasına yönelik çevre hareketi, tekstil endüstrisini de etkilemiştir. Bunun sonucu olarak tekstil ekolojisi kavramı ortaya çıkmış ve eko tekstiller (çevre dostu tekstiller) gündeme gelmiştir. Tekstil ekolojisi; üretim ekolojisi, insan ekolojisi ve atık ekolojisi konularını kapsamakta olup, elyaf üretiminden başlayarak giysi üretimine kadar olan tüm üretim aşamalarında çevreye ve insan sağlığına zarar verilmemesi amaçlanmaktadır. 

0 yorum: