Tekstil ve Moda

Kıvamlaştırıcı Nedir, Kıvamlaştırıcı Maddeler Özellikleri

Kıvamlaştırıcı ya da baskı kıvamlaştırıcı (Alm. Druckverdickung, Fr. épaissisant de pâte pour impression, İng. printing gum; thickener for printing pastes), baskı işleminden sonra desenin kumaşta yayılmaması, desen çevritlerinin net ve keskin olması için baskı patına konulan, şişme yeteneği fazla olan aljinat, nişaşta, kitre gibi makromoleküllü maddelere denir. 

Baskının kalitesini baskının uygulaması ve baskı patında kullanılan kimyasallar belirlemektedir. Bir baskı patı bir ya da birden fazla pigment ya da boya, sulu bir taşıyıcı, baskı patının reolojisini ve viskozitesini kontrol eden kıvamlaştırıcı bir polimer ve çeşitli diğer bileşenlerden (genellikle amonyak ya da diğer alkali ajanlar ve bağlayıcılar) oluşmaktadır. Kıvamlaştırıcı maddeler, mükemmel yayılma özelliklerinin yanı sıra kıvamlaştırma etkisi ile de gitgide daha kapsamlı bir şekilde sektörel ve endüstriyel olarak kullanılmaya başlanmaktadır ve bu yaygınlaşma ile tercih edilme sıklığını olumlu yönde etkilemektedir. 

Kıvamlaştırıcılar baskıda; kenar ve köşelerdeki kontür netliğini sağlama da, gölge oluşumunu engellemede görev alırlar. Buna ilave olarak boyarmadde ve kimyasalların eriyerek baskı ve kurutma sonrası yapılan buharlama sırasında liflerin içerisine girmesini sağlayacak nemi tutar. Kullanılacak kıvamlaştırıcı ileride boyarmadde ve diğer kimyasallarla herhangi bir bileşik oluşturacak yapıda olmamalıdır. Eğer olursa sonuçta çözülemez bir ürün oluşur ve sert yıkamadan sonra uzaklaşmayan bir hal alır. Doğal ürün bazlı kıvamlaştırıcılar karbonhidratlardır ve nemi iyi absorbe edebilen birçok hidroksil grubu içerirler. Bu da aynı zamanda bunların reaktif boyarmaddelerle iyi bir şekilde reaksiyona girebildiğini gösterir. Pratikte bu durum tek bir kıvamlaştırıcı kullanmayı gerektirir ve bu kıvamlaştırıcı da sodyumalginattır. Bu ürün kahverengi deniz yosunundan üretilmiş bir polianyoniktir. Bu özellikte olması, aynı kutuplar birbirini iter esasına göre anyonik reaktif boyarmaddelerle kıvamlaştırıcının birleşmesini önler. Düşük moleküler ağırlıktan, yüksek moleküler ağırlığa göre birçok sodyumalginat çeşidi mevcuttur. Bunların akışkanlık özellikleri birbirinden farklıdır. Kumaş üzerinde bulunan yüksek moleküler ağırlıktaki bir kıvamlaştırıcı kurutma ve buharlama sırasında kontürleri korur. 

Kıvamlaştırıcı Maddeler Neden Tercih Edilmektedir 
Kıvamlaştırıcılar olarak isimlendirilen, bu katkı maddeleri temelde boya sistemlerinde kullanılan reolojik katkılar olarak karşımıza çıkmaktadır ve sıklıkla kullanılan maddelerin başında yer almaktadır. Kıvamlaştırıcı maddeler, katkılar bir sisteme ilave edildiği takdirde, su bazlı sistem sadece kıvamlaşmak ile kalmayacak aynı zamanda da sistemin mekanik özellikleri ve fizikokimyasal kararlılığı da geliştirilmesi hususunda önemli etkiler sağlayacaktır. Özellikle tekstil endüstrisinde baskı önemli yer tutmaktadır. 

Kıvamlaştırıcı maddelerin tercih edilme nedenleri oldukça çeşitlilik göstermektedir. Çünkü, kıvamlaştırıcı maddelerin yayılma hızlarının ve kullanım alanlarının artmasıyla birlikte, farklı anlamlar kazandığı ve farklı tercih edilme nedenleri elde ettiği gözlemlenmekte, sektörde ve piyasada çok yönlü bir yer edinme sürecinde olduğu bilinmektedir. Çünkü, kıvamlaştırıcı maddelerin kullanım alanları her geçen gün büyük bir artış yaşamakta, daha çok kullanım alanına sahip olmakta, daha çok adını duyurmakta ve sektörel ve endüstriyel olarak da büyük bir gelişim kat etmektedir. Bu nedenle de kıvamlaştırıcı maddelerin genel tercih edilme sebepleri çok büyük bir çeşitlilik göstermektedir. Bu sebepler; diğer kıvamlaştırıcı maddelere nazaran daha iyi bir yayılma özelliğine sahip olması ve daha yüksek parlaklık seviyelerinin başarılabilir bir hale gelebiliyor olmasıdır. Diğer avantajları ise su ve ovalama direncinin yüksek olması ve bakterilere karşı yüksek direnç gösterebilmesidir. Ayrıca selülozik kıvamlaştırıcılar ile başarılı bir kombinasyon yapıldığı takdirde depolama stabilitesi de ciddi seviyede geliştirilebilmektedir. 

0 yorum: