Tekstil ve Moda

Tekstil Endüstrisi Nedir

Tekstil endüstrisi. 
Tekstil üretimi; lifin önce ipliğe, daha sonra giysiye dönüştürülmesine dayanan bir endüstri dalıdır. Tekstil endüstrisi, öncelikli olarak iplik ve kıyafet gibi tekstil ürünlerinin tasarımı ve üretimi ile ilgili bir endüstridir. Ham madde doğal olabilir veya kimya endüstrisinin ürünleriyle sentetik olabilir. 

Sanayi devrimine kadar tekstil sektöründe birçok ürün evde, insan el gücüyle ve makine kullanılmadan yapılmıştır. Ancak makinelerin tekstilde kullanılması fabrikaların kurulmasına yol açtı ve tekstil ve giyim sektöründe seri üretime geçildi. 
Tekstil endüstrisi; iplikçilik, örmecilik, dokumacılık ve boyacılık gibi pek çok sanayi kolunu içine alır. 
Günümüzde, tekstil endüstrisi hayatın her alanına işleyen hazır giyim endüstrisini kapsaması bakımından hem temel ihtiyaca hem de lüks tüketime karşılık veren ürün yelpazesi oldukça geniş bir sektördür. Tekstil endüstrisinün başlıca ürünleri arasında elyaf, iplik, örme dokuma kumaş, keçe ve tufting yüzeylerin dahil olduğu dokusuz yüzeyler, ev tekstili ürünleri, halılar, bunların yanında ağ, ip, halat, taşıyıcı tekstil bandı, branda, koruyucu bez, filtre, paraşüt, kord bezi, keçe gibi teknik kullanıma yönelik ürünler sayılabilir. Örme ve dokuma kumaşın işlenmesiyle elde edilen her türlü giysi ise hazır giyim endüstrisi altında değerlendirilmektedir. Hayvanların kürk ve derilerinden elde edilen giysi, ayakkabı ve her türlü aksesuarın üretimini kapsayan deri ve deri ürünleri endüstrisi de tekstil ve hazır giyim endüstrisiyle ilintili sektör olarak, özellikle moda ve tekstil endüstrisinden bahsedilirken, geniş anlamda aynı grupta değerlendirilmektedir. 

1 yorum:

tekstil endüstrisi demek geçim demek iş demek aş demek emek demek