Tekstil ve Moda

Kar Yıkama Nedir, Kar Yıkama Nasıl Yapılır

Kar yıkama (İng. snow washing), denim yıkamada ponza taşlarının permanganat ya da hipoklorit çözeltisinde bekletilmesinin ardından bu kimyasalları gözenekli yapısı sayesinde içine hapseden taşlarla ürünlerin taşlandığı ve üründe hem bölgesel ağartma hem de taşlama etkilerinin görüldüğü işlem. 

İndirgen kimyasal maddelerin kapiler özellikteki ponza taşına emdirilmesi sonrasında sadece taş ve malın muameleye tabi tutulması işlemi olup ortamda su gibi katalizör bir ortam olmadığından fiziki sürtünme had safhadadır. Bu sebeple bu uygulamaya tabi tutulacak mamullerin çok dayanıklı olması gerekmektedir. 

Kar yıkama, indigo kot pantolonlara keskin kontrastlar verir. Kar yıkama ilk olarak İtalya'da bulundu ve 1986'da patenti alındı. Bu yöntem, aynı zamanda asitle yıkama veya karla yıkama olarak da bilinir. Bu, denim üzerinde kar deseni etkisi yaratmak için ağartma maddeleri ile ponza taşlarının taşlanması elde edilir. Taşlar, giysilerin rengini çıkarmak için kimyasal madde bırakmak amacıyla kullanılıyor. Bu kimyasal birikinti, giysilerin yalnızca dış yüzeyindeki rengi giderir ve buzlu bir görünüm oluşturur. İndigo ve seçilmiş kükürt boyaları bu prosedür için en uygun adaylardır. 

0 yorum: