Tekstil ve Moda

Çarşıbaşı Keşanı

Keşan pamuklu dokuma kumaş. 
Çarşıbaşı Keşanı, Trabzon ili Çarşıbaşı ilçesinin Kavaklı, Samsun, Taşlıtepe ve Serpil köylerinde dokunmaktadır. Keşan dokumacılığı tarihi ve hangi şehirlerde dokunmaya başladığı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Tereke kayıtları ve Şeriye Sicillerinden bu zanaatın, 19. yüzyılda sadece Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesi ve köylerinde yapıldığı ve halk tarafından yaygın olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. 

Çarşıbaşı Keşan dokuması için pamuk malzemeli iplikler kullanılır. Çözülen çözgüler gruplar halinde bağlanarak çözgü boyunca farklı renklerde boyanır. Yörede kırmızı, siyah, beyaz, sarı renklerde dokumaktadır Dokuma tezgâhına aktarıldıktan sonra, çözgü grupları dokuyucu tarafından gruplanarak kaydırılır ve bezayağı dokuma örgüsünde dokunmaktadır. Yöresel kumaşlar arasında önemli yeri vardır. Keşan adının Farsça çekmek anlamında kullanılan "Keşan" kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Keşan dokumalara yöresel ağızda Ceşan denilmektedir. Keşan dokuması, Karadeniz yöresi geleneksel ve yöresel dokumalarındandır. Makaslı Keşan, boyanmış çözgü ipliklerinin gruplar halinde kaydırılmasıyla, dokuma boyunca dalgalı geometrik desenler oluşturulmaktadır. Keşan dokumasından peştemal/peştamal, önlük, başörtüsü, atkı, şal ve sofra bezi yapılmaktadır. 

17.02.2008 tarih ve 26790 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname’nin 12’nci maddesi gereğince, 08.06.2004 tarihinden geçerli olmak üzere; Çarşıbaşı Keşanı dokuması, Trabzon ili Çarşıbaşı Kaymakamlığı tarafından mahreç coğrafi işaret tescili alınmıştır. 

1 yorum:

trabzon keşan bezi forma olur, şal olur, hediyelik olarak elbise olur.