Geri dönüştürülmüş alışveriş çantaları. |
Ambalajlama tekstili ya da paketleme tekstili (Fr. textile pour emballage, m; İng. packaging textile; packtech), endüstriyel, tarımsal ve diğer ürünlerin paketlenmesi, taşınması, depolanması ve korunması için kullanılan tüm tekstil malzemelerine denir.
Ambalaj tekstilleri, endüstriyel, tarımsal, üretim vb. gibi hayatın her alanında kullanılan; çeşitli ürün materyalleri çevresel etkilerden korumak veya çevreyi üründen korumak ya da çevrenin söz konusu materyalle olan irtibatını istenilen dereceye getirmek için kullanılan, içine konulduğu, sarıldığı kısaca paketlendiği değişik maddelerin bir arada tutulması, bozulmaması, istenilen şartlarda taşınması gibi amaçlarla pek çok değişik tekstil ürününden üretilmiş olan tekstilleri içine almaktadır. Ambalajlama ve sonraki taşıma işlemlerinde kullanılan bu teknik tekstiller "Packtech" olarak adlandırılır. Dünyada artan insan sayısı, gelişen büyüyen ekonomiler ve artan talebe bağlı olarak ambalaj tekstillerine ihtiyaç fazlalaşmaktadır. Ambalaj malzemelerinin talebi, ürünlerin hem ulusal hem de uluslar arası üretimi ve dağıtımı olduğundan, ekonomik büyüme, endüstriyel üretim ve ticaret ile doğrudan orantılıdır.
Dünya'daki çevre kirliliğinin büyümesi ve artan maliyetler nedeniyle tekrar kullanılabilir ambalajlar ve kutulara olan gereksinim artmaktadır, böylece geri dönüştürülebilir malzemelerden imal edilen ambalaj tekstil ürünleri için pazarda yeni fırsatlar oluşmaktadır.
Dünya'daki çevre kirliliğinin büyümesi ve artan maliyetler nedeniyle tekrar kullanılabilir ambalajlar ve kutulara olan gereksinim artmaktadır, böylece geri dönüştürülebilir malzemelerden imal edilen ambalaj tekstil ürünleri için pazarda yeni fırsatlar oluşmaktadır.
Tekstillerin önemli kullanımları geleneksel olarak pamuk, keten, jütün yanısıra artan bir şekilde polipropilenden yapılmış torba ve çuvalları kapsamaktadır. Polipropilenin mukavemet ve düzgünlüğü, modern malzeme işleme teknikleri ile kombine edildiğinde gübre, kum, çimento ve şekerden başlayarak boyarmaddelere kadar değişen toz ve granül halindeki malzemenin daha etkin taşıma işlemleri ve dağıtımı için FIBC'lerin (Flexible Intermediate Bulk Containers) ortaya çıkarılmasına olanak sağlamıştır. Yarım tondan iki tona kadar taşıma kapasitesi bulunan "big-bag"ler özel astarlar, taşıma şeritleri ve doldurma/boşaltma düzenleri ile donatılabilmektedir. Kullanılıp atılan "one-trip" çuval ve torbaların yerine bir çok uygulamalarda bu konteynerlerin yeniden kullanılabilme olanağı, geniş çaplı kullanımı için önemli bir avantaj durumundadır.
Tüketim malzemelerinin ambalajlanmasında kullanılan tekstil materyalleri aşağıdaki gibidir:
- Toz ve granül maddeler için büyük torbalar,
- Çamaşırhane çantaları ve diğer paketleme ürünleri,
- Depolama için torbalar vb.,
- Paketleri bağlamak için ipler (tarımsal uygulamalar hariç),
- Kağıt olmayan çay poşetleri ve kahve filtreleri,
- Gıda saklama torbaları,
- Oyuncak, gıda gibi ürünleri paketleme, taşıma, depolama için fileler,
- Dokuma askılar, düşük ağırlıklı posta zarfları,
- Yumuşak bavullar.
4 yorum:
marketlerde pazarlarda kullandığımız poşetler mutlaka geri dönüşümlü olmalı. ayrıca hazır gıda ambalajlarıda geri dönüşümlü ve çevreye zarar vermemelidir.
ürünün taşınması veya saklanması sırasında ürünlerde istenmeyen deformasyonlara karşı koruyan tekstillere ambalaj ya da paketleme tekstilleri denir
ambalaj artık ateş pahası karton bile çok pahalı ambalaj tekstillerinin yeni ambalaj malzemeleri bulunmalı daha ucuz ambalaj malzemeleri elde edilmeli, bir de ambalaj ürünleri geri dönüşümlü olmalı çünkü çevre kirliliğine neden oluyor.
ambalaj tekstilleri, akıllı tekstiller, geri dönüşümlü çantalar, paketleme tekstilleri,
Yorum Gönder