Tekstil ve Moda

İbecik Bezi Nedir, İbecik Bezi Ne Demek

Burdur ibecik bezi. 
İbecik bezi, Burdur ili Gölhisar ilçesi İbecik beldesinde geleneksel olarak dokunmakta ve İbecik Alacası/İbecik Dastarı olarak da bilinmektedir. İbecik, ilk kurulduğu yıllarda Menteşe Vilayeti Yüksekkum’a (Köyceğiz) bağlıdır. Ulaşım Muğla ili Fethiye ilçesi Üzümlü kasabası üzerinden sağlanmaktadır. Ticarette takasın geçerli olduğu dönemlerde, İbecik Dastarı Üzümlü’ye de girmiştir. 150 yıllık bir tarihi olduğu bilinmektedir. İbecik Bezi; pamuk çözgü ve atkı ile bezayağı dokuma örgüsü tekniğinde zemini ve dokuma sırasında beyaz ya da renkli desen atkıları ile desenleme yapılarak dokunmaktadır. Malzeme olarak ipek nadiren kullanılmıştır. İbecik Bezi’nde geometrik motif ve desenler dokunmaktadır. İbecik Bezi, erkek baş giyimi (dastar), peşkir, sofra bezi, mendil (sofra peçetesi), kuşak günümüzde daha çok ev tekstili, şal olarak kullanılmıştır. 

İbecik bezi, kadınlar tarafından yapılan, tamamen el emeği göz nuruyla tahta tezgâhlarda dokunan, İbecik köyüne has bir dokuma ürünüdür. Unutulmaya yüz tutan bu dokumalar, Burdur İş Kur İl Müdürlüğü ve Gölhisar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile dokuma kursları açılmıştır. Kurslar sonunda çoğu kişiler evlerine tezgâh yaptırarak, hem unutulmaya yüz tutan bir kültürel değerimizi yeniden canlandırmışlar hem de ekonomik anlamda aile bütçelerine katkı sağlamaktadırlar. 

İbecik Bezi, başörtüsü, masa örtüsü, sehpa örtüsü, şal, perde ve elbise olarak dokunmaktadır. Çözgü halindeki pamuk ipliğinden dokunan bu bezin üzerine isteğe göre; ipek, pamuk ipliği, bürüncük atkıları ve kener ipliği (yanış) örnek atılır. Hangi motif işlenecekse ona göre desen verilir. Bezin üzerine eğri su örneği (yanışı), fardı yanışı, topak yanış, zencir yanış, sülük yanış isimleri verilen değişik şekillerde yanış işlenir. Örneğin şala eğri su ve topak yanışları atılır. Halk tarafından başörtüsü olarak kullanılan dastarların çevresine oya yapılır. Masa örtüsü, şal, sehpa örtüsü ve perde olarak kullanılacak olan ibecik bezlerinin kenarları aynı dastar ipliği ile püsküllenir. 

0 yorum: