Tekstil ve Moda

Kumaş Yapısını Etkileyen Faktörler

Hammadde 
Kumaş yapısını etkileyen faktörlerin en önemlisi şüphesiz o kumaşın yapımında kullanılan hammaddedir. Başta dayanıklılık, tuşe, geçirgenlik ve koruyuculuk olmak üzere, kumaşta aranan temel özellikler üzerine kumaş hammaddesinin önemli bir etkisi vardır. 

İplik Türü 
Aynı hammaddeden yapılmış olsa da kullanılan iplik türüne bağlı olarak, kumaş özellikleri farklılık göstermektedir. 

İplik Bükümü 
Büküm, genel anlamda ipliğin, kumaş oluşumu esnasında uğrayacağı gerilim kuvvetlerine karşı gerekli mukavemeti sağlayabilmesi amacıyla, liflerin bir eksen etrafında birbirleri üzerine dolanmaları olarak tanımlanabilir. Büküm miktarı, başta ipliğin ve ona bağlı olarak kumaşın mukavemetini, tuşesini, görünümünü ve ekonomikliğini etkileyen en önemli özelliklerin başında gelmektedir. 

Doku Tipi 
Büküm gibi, doku tipinin de kumaşın öncelikle sağlamlık, tuşe ve özellikle de görünüm olmak üzere hemen hemen bütün özelliklerine etkisi vardır. 

Dokuma Tezgâhı 
Dokuma tezgâhının çekim sarım sistemlerinden ve çalışma hızlarından kaynaklanan çözgü gerginliği ile tefenin atkıyı sıkıştırdığı andaki ağızlık durumuna bağlı olarak kumaş yapısında değişikler gözlenir. 

Apre İşlemleri 
Kumaşa, kullanım amacına uygun olarak sağlamlık, su geçirmezlik, güç tutuşurluk, çekmezlik vb. işlemleri kumaş yapısı üzerinde oldukça etkilidir. Kumaş, apreden sonra istenilen şartlara göre uğrayacağı boyut değişimleri de göz önünde bulundurularak en uygun sıklıkta dokunmalıdır. 

Kullanım Amacı 
Kullanım amacı dikkate alınarak, mukavemet nedeniyle en çok kumaş konstrüksiyonu (tek katlı, çift katlı, ekstra iplikli, örgü tipi yapısı, sıklık vs.) etkilenir. Örneğin pantolon, en fazla zorlamaya maruz kaldığından en sıkı ve dolgun olarak dokunması gereken kumaşlardan birisidir. Ayrıca, genel olarak erkek giysilerinde kullanılan kumaşlara göre, kadın giysilerinde kullanılan kumaşlar belirli oranda daha gevşek dokunurlar. 

Pazar İstekleri 
Pazar istekleri içinde kumaşın konstrüksiyonunu etkileyen en önemli faktörler; ekonomiklik, modaya uygunluk ve görünüm olarak saptanabilir. Örneğin; bol ve dökümlü giysi modellerinin geçerli olduğu moda akımlarında konstrüksiyonlar daha gevşek tutulur. Vücuda yapışık, dar kalıplar geçerliyse konstrüksiyonlarda sıklık arttırılmalıdır. Ekonomik koşulların başında, ham maddeyi en az ölçüde tutmak yani; düşük gramajlı hafif kumaş yapmak gelir. Görünümde, parlaklık, az yada aşırı tüylülük gibi istekler, hammadde yanında daha çok apre işlemleriyle gerçekleştirildiğinden, bunların neden olduğu konstrüksiyon etkileri dikkate alınmalıdır. 

0 yorum: