Tekstil ve Moda

Çıtçıt Nedir, Çıtçıt Düğme Ne Demek

Çıt çıt deri veya kumaş gibi farklı yüzeylere uygulanabilir. 
Çıtçıt (Alm. Druckknopf, Fr. fermeture pression, İng. press fastener; snap fastener), üzerinde dikili bulundukları şeyin iki kenarını üst üste getirerek birleştirmeye ve tutturmaya yarayan, iki parçadan yapılmış metal nesneye denir. 

Çıtçıtlar giysi kapamalarında preslenerek giysiye tutturulan, düğme gibi tutturuculardır. Dört parçadan oluşur (üst kumaş için 2 ve alt kumaş için 2 adet). Kumaş üzerine kalıcı şekilde tutturulur. Çıtçıt tutturucuların ağır ve hafif kumaşlar için farklı ebatlarda çeşitleri vardır. 

Çıtçıtlar, iki kumaş türü parçanın geçici olarak birleştirilmesi için kullanılan bir bağlantı malzemesidir. Bugün plastik veya metal olarak üretilen çıtçıtların en büyük problemi, bozulduğu zaman, ürünü fonksiyon dışı bırakabilmesidir. Çıtçıtlar bir kalıp kullanılarak ya da otomatik makineler yardımı ile kumaşa sabitlenmektedir. Tekstil sektöründe çıtçılar, sadece giysilerde değil çanta, bot, kemer ve birçok tekstil ürününde kullanılmaktadır. Ayrıca fonksiyonel olmaları yanında aksesuar olarak da tekstil ürünlerinde farklı boy, renk ve şekillerde çıtçıtlar kullanılmaktadır. 

Bazı çıtçıt çeşitleri ise dikilerek kumaşa raptedilmektedir. Delikli çıtçıt, uzun tırnaklı çıtçıt, uzun çanaklı çıtçıt, kapaklı çıtçıt, geniş çerçeveli çıtçıt, sedefli çıtçıt, düğme model çıtçıt, damarlı çıtçıt, baskılı çıtçıt, kumaş kaplı çıtçıt, taşlı çıtçıt, ortası delik kapaklı çıtçıtlar, gizli kapak çıtçıtlar ve ihtiyaca göre daha onlarca çıtçıt modelleri üretilmektedir. 

3 yorum:

çıt çıt çabuk özelliğinin kaybediyor bence düğme tercihim olur zorunlu olmadıkça

çıt çıt nasıl yazılır? çıtçıt mı? çıt çıt mı? akılardaki soru

beige umhänge mit druckknopf