Tekstil ve Moda

Yeni Alınan Kıyafetler Yıkanmalı Mı

Kıyafetlerin üretim sürecinde kullanılan kimyasal maddeler cilde ciddi zararlar verebiliyor. 
Çıktığınız alışverişte aldığınız kıyafetleri bir an önce giymek istiyorsunuz. Ancak emin olamadığınız bir konu var: yeni alınan kıyafetler, kullanılmadan önce yıkanmalı mı? Bu soruya cevap ararken aklınıza muhtemelen ilk önce gelen şey, sizden önce mağazada muhtemelen birkaç kişinin daha kıyafetinizi denemiş olduğu. Sağlık açısından özellikle başka birisinin tenine direkt temas eden kıyafetleri mutlaka giymeden önce yıkamamız gerekmektedir. Daha çok kıyafetlerin satın alınmadan önce farklı kişiler tarafından denendiğine ve bu durumun takibinin imkansız olması ile bitten mantara kadar birçok şeye yol açabileceğini unutmamak gerekiyor. Yeni kıyafetleri yıkamanın tek nedeni sadece kıyafeti sizden önce deneyenlerden bulaşabilecek potansiyel mikroplar değil, daha çok kıyafetlerin üretim sürecinde maruz kaldığı kimyasallardır. 

Giymeden önce her çeşit yeni giysileri yıkamalı mıyım? 
Evet, çünkü küçük güzel elbiseniz veya şirin kazağınız, sağlığınız için tehlikeli bazı kimyasal maddeler içeriyor olabilir. 

Kıyafet üretiminde kimyasal kullanımı ve boyaların cilde zarar verdiğini belirtiliyor. Üretim sürecinde kullanılan kimyasallar arasında bulunan formol reçine ve azo-anilin gibi maddeler, cildi tahriş edebiliyor. Azo-anilin boyaları, özellikle alerjisi olanlarda ciddi sorunlara yol açabiliyor. Giysilerin kırışmasını önlemek için yararlanılan ve renksiz gazlar ise uzun süre bekletilen kıyafetlerde küf oluşumunu engelliyor, ancak deri yoluyla emilebildiği için toksik özellikler de taşıyor. Klor gibi imalat sırasında eklenen bazı kimyasal maddeler, cildinizin tahriş olmasına ve alerjilere yol açabilir. Giysiler aynı zamanda potansiyel olarak tahriş etme özelliği olan alkalik kimyasal kalıntılar da içerebilir. Kusursuz beyaz tişörtler üretmek için imalatçılar yüksek alkalin içerikli ürünler kullanmaktadır. Panik yapmayın, giymeden önce yeni giysileri yıkayarak, sözü edilen kimyasal kalıntılara bağlı tahrişleri önleyebilirsiniz. 

Özellikle cilde direkt temas eden giysileri, kullanmadan önce yıkamamız gerekiyor. Ayrıca giyilen kıyafet içinde terleme ihtimalimiz varsa, cildimizin kimyasalları emme riski arttığı için, buna özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Kullanılmadan önce mutlaka yıkanması gereken giysilere örnek olarak: çorap, iç çamaşırı, spor kıyafetleri, tişört, şort, mayo ve bikini gibi yazlık giysiler. 

Yeni giysilerle uyumadan önce bunları yıkamalı mıyım? 
Evet, yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı bu iyi bir fikirdir. Yeni kazak ve pantolonlar gibi gecelikler/gece giysileri de kimyasal maddeler içeriyor olabilir. Yapmanız gereken yalnızca basit bir yıkamadır. Dahası, eğer pazardan veya bir hazır giyim mağazasından ve herkesin her zaman temiz olmayan ellerinin değdiği bir giysi alırsanız ne olacak? Mikroplara davetiye çıkarmış olursunuz! Tavsiye: Gün boyunca giydiğiniz tişörtle uyuma gibi bir alışkanlığınız var mı? Bu, kesinlikle yapılmaması gereken bir şeydir. Uyku sırasında vücudunuzun doğal olarak ürettiği ter, gün boyunca ürettiğiniz tere eklenir. Sonuç, daha fazla terle beslenen bakterilerdir. Bu, iyi bir temizlik örneği değildir ve vücudunuzun da kötü kokmasına sebep olur! Bunu öğrenmeniz iyi olur: Satın aldığınız giysinin içinde yıkama talimatları var mı? Eğer talimatlar eksikse veya yoksa dikkatli olun! Bu ürünün Avrupa kalite standartlarında olması pek mümkün değildir. Cilt tahrişlerine karşı dikkatli olun. 

İlk yıkamadan sonra en iyi yıkama devrini seçin 
Doğal malzemeler (yün, angora, ipek, keten, kaşmir vb.) her zaman elde ve soğuk suda yıkanmalıdır. Sentetik malzemeler (naylon, likra, dralon, coolmax elyafı, gore-tex kumaşı vb.), streç malzeme içermedikleri sürece çamaşır makinesinde yıkanabilir ve kurutma makinesinde kurutulabilirler. Organik pamuk: Bu tip dokumalar, herhangi bir alerji veya cilt tahrişine yol açmaz. Organik pamuk, herhangi bir zirai ilaç, kimyasal madde ve ağır metal içermez. Ancak, bu malzemeden yapılmış bir sabahlığı ilk defa giymeden önce 40°C'de yıkanması önerilmektedir. İpek: Malzemenin üzerindeki boyanın akma olasılığı olduğu için ilk başta elde yıkamalısınız. Kadife ve koyu renk malzemeler: Tüyleri çeken bu tip giysilerin havlu gibi elyafı sökülmeye eğimli malzemelerle birlikte yıkanmaması gerekir. Griye dönüşebilecek siyah-renk giysilere özen gösterin! Çözüm: Bu giysileri doğru deterjan miktarı kullanarak düşük ısıda kısa programda yıkayın. En önemlisi, koyu renkli giysileri ve kotları yıkarken ters çevirin. Renkli giysiler: Örneğin yeni kırmızı bir kazağı çamaşır makinesine koymadan önce hızlı bir test yapmanız şiddetle tavsiye edilmektedir. Kazağın bir kolunu çok sıcak suya batırın ve daha sonra beyaz bir kurulama bezinin üstüne suyunu sıkın. Eğer kurulama bezi pembeye dönüşürse, bu kazağın çamaşır makinesinde tek başına yıkanması veya elde soğuk suda yıkanması gerekir. Ekstra dikkatli olmak için, ikinci yıkamadan önce testi tekrarlayın! 

Tüyo 
Giysilerinizi yıkamadan önce, düğmelerini iliklemeyi ve ters çevirmeyi hiçbir zaman unutmayın. Bu basit tüyo, giysilerin zamanla renklerinin solmasını önler. Hatta bunu ilk yıkamadan başlayarak alışkanlık haline getirin! 

4 yorum:

elbiseler giyilmeden önce yıkanmalıdır çünkü çok kirli olabilir ayrıca mağazada bile bir sürü kişi ürünü deniyor bu da çok sağlıklı değil.

yeni kıyafetleri yıkamadan giymek konusunda dikkatli olmakta fayda var. Çünkü bir kıyafet aracılığıyla birtakım bakterilerin, mantarların, virüslerin ve enfeksiyonların size geçme ihtimali var.

yeni kıyafeti yıkamadan giymek mi dalgamı geçiyorsunuz kesinlikle olmaz yıkayınız lütfen

Kıyafetleri kullanmadan önce yıkamanın faydası, her ne kadar yeni alınan kıyafetlerin farklı nedenlerle sağlık sorunlarına yol açabildiğini bilsek de, kullanmadan önce yıkayarak bu riskleri en aza indirgememizin mümkün olduğunu bilmek gerekir.