Tekstil ve Moda

Eskiz Nedir, Eskiz Ne Demek

Elbise tasarımının ilk aşamalarından biridir eskiz.
Eskiz ya da taslak çizim (Alm. Entwurfzeichnung, Skizze, Fr. croquis, İng. sketch), daha sonra geliştirmeye açık olarak ortaya konan bir fikrin, bir kavramın anlatımını kolaylaştırıcı, serbest elle ve genelde hızlı biçimde yapılan çizimine denir. Eskizler, bir sanat yapıtının ya da tekstil ürününün ana çizgilerini, genel etkisini yansıtan ön çalışmalardır. 

Eskiz, kelime olarak ön çalışma, taslak anlamına gelmektedir. Genellikle moda ve resim sanatında kullanılan bir terimdir. Eskiz, sanatçının resmini çizmeye başlamadan önceki model üzerinde çözümlemeler yapmayı amaçladığı kısa ve seri olarak yapılan çizimlerdir. 
Elbise tasarım süreci, taslak olarak elbise modelinin çizilmesi ile başlar. 
Modada çizimlerde de sıklıkla kullanılan eskiz, modelleme yapmadan önce el ile kâğıda yapılan deneme çizimleri olarak da ifade edilebilir. Yani karalama yöntemi kullanılarak asıl yapılacak projenin, tasarımın veya elbisenin ön hazırlığının çizilmesidir. Esas model oluşturulmadan deneme çizimi yapılmasıyla oluşturulur. Tasarımcılar, herhangi bir nesne veya manzarayı çizmek için belirledikten sonra kaba bir taslak oluştururlar. Çizimi yapacak olan ressam, bu adımda önce taslağı oluşturduktan sonra esas resme başlar. Bu taslak sayesinde hata yapma şansı oldukça düşer. Bu nedenle eskiz, resim sanatı için en önemli adımlardan biridir. Eskiz, halk arasında yaygın olarak bilinen tabiri ile kara kalem çizimidir. Bir projenin, fikrin, eserin öncelikle eskiz olarak çizilmesiyle gerçek proje için ön hazırlık yapılır. 

1 yorum:

Eskiz çizimlerinde uyulması gereken kurallar vardır; bunları ancak, resim disiplinine sahip kişiler rahatlıkla uygulayabilirler