Tekstil ve Moda

Hava (Renk) Perspektifi Ne Demek

Hava perspektifi ya da renk perspektifi, denen derinlik etkisi atmosfer katmanlarının renkler ve biçimler üzerinde oluşturduğu yoğunluk nedeni ile uzakların daha silik, yakınların ise daha net görünmesine neden olan perspektife hava perspektifi denir. Cisimler bizden uzaklaştıkça ve bu nedenle değişen ışık yüzünden renklerin değişime uğramasına renk perspektifi denir. 

Hava perspektifini özellikle derinliği çok olan manzara resimlerinde çok etkili bir şekilde anlatılır. Hava perspektifi çalışırken renklerin özelliklerini, renk tekniklerini, tonlama tekniklerini, atmosfer şartlarını, günün saatlerini, güneşin konumunu, mevsimleri, iklimleri hatta yer kürenin hangi bölgesinde bulunduğunu bilmek gerekdir. Güneşli, aydınlık bir havanın hakim olduğu manzara resmi yaparken canlı sıcak renkler kullanılır, bulutlu sisli bir havanın hakim olduğu bir manzara resmi yaparken gri ve soluk renkler kullanılır. 

Yöntemi 
Hava perspektifi çalışırken bize yakın nesneler, uzak olanlara göre daha büyük boyutta ve daha canlı renkler kullanılarak çalışılırken gözden uzaklaştıkça boyutlar küçülür ve renkler soluklaşır. Ayrıca her rengin renk değerlerinden ayrı olarak ton değerleri oluşur. Renklerin bu ton değerleri derinlik etkisi vermede kullanılır. Bütün bu ton ve renk geçişlerini resme aktarabilmek için göze en yakın nesnelerden başlayarak önden arkaya doğru, doğada peş peşe oluşan görüntü planları üç bölüme indirilmelidir. Birinci bölüm net görünen kısımlar olup canlı, sıcak renkler ya da koyu tonlar kullanılmalıdır. 

İkinci bölüm daha az net görünen kısımlar soğuk renklerden oluşturulmalıdır. Üçüncü bölüm sönük renkler, gri ve tonları kullanılmalıdır. Bu plan doğrultusunda yapılan çalışmalarda derinlik etkisi oluşacaktır. 

0 yorum: