Tekstil ve Moda

Zımparalı Deri Nedir (Havlı Deriler)

Zımparalama (Alm. abbuffen, Fr. ponçage, İng. buffing; buffing off), derinin sırça veya et tabakasının az ya da çok bir kısmını zımpara ile uzaklaştırma işlemine denir. 

Zımparalı ya da havlı deriler: Bu grupta yer alan deriler sırçanın zımpara yapılmasıyla (nubuk deri) veya et tarafının zımpara yapılmasıyla (süet deri) elde edilirler. 

1. Nubuk deri: Nubuk deri, çok kısa lifli ve kadife tutumundadır, sırçanın hafifçe zımparalanmasıyla elde edilir. Bu tip deriler için sırça hatası ve kusuru olmayan deriler ve ince lif yapılı (dana derisi vb.) deriler seçilmelidir. 

2. Süet deri: Süet deri, sırçalı deridir ve et tarafı zımparalanarak elde edilir. Lifler (hav) süet deriye göre daha uzundur (kabadır). Süet deride et tarafı zımparalandığı için retikular tabakası ince lifli dana ve keçi gibi deriler seçilmelidir, böylece yüzeyde iyi bir görünüm elde edilebilir. Çok yumuşak süet deri üretiminde sırça tarafı da zımparalanır ve hafifçe tıraş edilir. 

3. Güderi: Bu derilerin sırça ve papiller tabakaları alındığı için ve üretim özelliği nedeniyle çok yumuşaktırlar. Tabaklamadan gelen sarı bir deri rengi vardır, elbiselik olarak işlenen deriler arzu edilen renge boyanırlar. 

0 yorum: