Tekstil ve Moda

Sırçalı Deri Nedir (Ciltli Deri)

Ciltli/Sırçalı deriler, deri cinsine has cilt deseni ve doğal görünüme sahiptir. Çeşitli boyama olanakları ve finisaj efektleriyle geniş bir yelpazede deri ürünlerinden beklentileri karşılayabilecek özelliklerdedir. Bu grupta yer alan deriler uygulanan finisaj yöntemlerine bağlı olarak kendi içlerinde sınıflara ayrılırlar: 

1. Naturel deri: Çeşitli deri tipleri tabaklamadan sonra boyama işlemi yapılmadan kullanıma hazır hale getirilmektedir. Bu deriler tabaklama maddelerinin kendine has olan rengi taşırlar. Bitkisel tabaklanmış deriler geleneksel olarak günümüzde de tabii veya tabii renkli deri diye adlandırılmaktadır. Kösele, bitkisel tabaklanmış boyanmamış saraciyelik (sabunlu kösele, vaketa vb.) deriler de bu grupta yer almaktadır. Kimi zaman yalnızca koruyucu renksiz cila ve/veya mum uygulaması yapılır. 

2. Anilin deri: Bu grupta yer alan deriler yaş işlemler sırasında dolapta boyanırlar. Deri yüzeyi finisaj işlemi sırasında örtülmediği için, deri cinsine özgü olan sırça görünümü mamul deride muhafaza edilir. Anilin deride kullanılan dolap boyalarında ışık haslığı, ter haslığı vb. özellikleri aranır, çünkü bu görünüm deriden mamul eşyanın dış yüzünü oluşturur. Sırça kusur ve hataları mamul deri yüzeyinde görüleceğinden bu tür üretim için deriler titizlikle seçilmelidir. 

3. Yarı Anilin Deri: Bu deriler, mamul deriden beklentilere uygun olarak farklı kalınlıklarda finisaj tabakası içerir. Finisaj tabakası az veya çok miktarda pigment boya ile renklendirilir. Finisajda az miktarda pigment boya kullanılırsa deri anilin görünümüne yakın olur ve yarı anilin (semi anilin) deri olarak adlandırılır. Burada önemli olan husus, sırça tabakasının tabii görünümünün muhafaza edilmesidir. 

4. Opak Deri: Genellikle yüzey kusurlarını kapatmak amacı ile finisaj işlemi sırasında deri cildinin örtücü pigment katları ile kaplandığı derilerdir. 

5. Düzeltilmiş sırçalı deri ya da Baskılı deri: Düzeltilmiş deyimi ile sırçadaki hata ve kusurların hafifçe zımparalanarak giderilmesi ve sırçanın homojen bir görünüme getirilmesi anlaşılır. Daha sonra pigmentli finisaj uygulaması ve üzerine çeşitli cilt baskı desenlerinin uygulandığı derilerdir. Ayrıca, folyo transfer kağıtları uygulaması ile de yüzey estetiği geliştirilebilir.

1 yorum:

SIRÇA Türkçemizde CAM demektir,bu nedenle sırçalı deri, derinin pürüzsüz cam gibi olan cilt kısmına denmiş olması muhtemeldir.
Şerafettin GÜNEŞ