Tekstil ve Moda

Keçi Yünü Nedir, Keçi Yünü Özellikleri

Keçi yünü, keçilerden kırkım yoluyla elde edilir. 
Keçi ya da evcil keçi (Capra aegagrus hircus), boynuzlugiller (Bovidae) familyasının Caprinae alt familyasından Capra aegagrus hircus alt türünü oluşturan çift toynaklılara verilen ad. Evcil keçiler, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da yaşayan yaban keçisinden evcilleştirilmiş olup, insanlar tarafından ilk evcilleştirilen hayvanlardan biridir. 

Keçiler sarp yamaçlara rahat tırmanır, patika ve uçurumlar kenarında dolaşmaktan çekinmezler. Bundan dolayı zor geçitlere keçiyolu denir. Taze filiz ve yaprakları severler. Ağaçların büyüme zamanlarında yeni açılgınlarını yediklerinden baharda zararlı olabilirler. Son yıllarda yapılan araştırmalarda ormana zarar verdikleri tezini çürüten bilim insanları vardır. Aksine ormanın yangına karşı korunmasına katkıda bulunduğuna dair tezler ortaya atılmıştır. Yaşlı bir erkeğin önderliğinde sürü halinde gezerler. Ancak belirli mevsimlerde belirli alanlarda otlamaları engellenerek zararları engellenip, doğaya katkısından faydalanılabilir. Keçilerin gebelik süreleri 23 hafta kadardır. Genellikle 1-2 yavru doğururlar. Yavruları kıllı ve gözleri açık doğar. Birkaç saat içinde annelerini takip etmeye başlarlar. Oğlaklar 6 ay içinde erginleşip üreyebilirler. Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir. 

Evcil keçiler sütü, eti, derisi ve yünü için beslenir. Keçilerden elde edilen kürke post adı verilir. Genelde keçilerin derileri eldiven, çanta ve ayakkabı yapımında, kılları ve yapağıları ise dokumacılıkta kullanılır. Keçi kılları üst uzun kaba kıllar ve alt kısa ince kıllardan oluşur. Üst uzun kaba kıllar sert ve kıvrımsız olduğu için kumaş dokumada kullanılmaz, kıl çul, çuval, yem torbaları, göçebe çadırları gibi kalın kaba ürünlerin yapımında kullanılırlar. Kısa ince kıllar ise tekstilde bazı ucuz ürünlerin yapımında kullanılır. 

Keçi kılı, kaba, sert ve kıvrımsızdır. Tiftik, kaşmir gibi özel türler harici keçilerin yünleri kumaş yapımında değil daha çok kilim, çadır bezi, kalın bezler, halı yapımında kullanılır. 

0 yorum: