Tekstil ve Moda

Düğümlü İplik Nedir (Boncuklu İplikler)

Düğümlü iplik (Alm. knop Garn, Fr. fil boutonné, İng. knop yarn; nub yarn), ipliğin yapısını oluşturan zemin ipliğinin daha yavaş ve kesikli, daha kalın olan üst ipliğin hızlı ve sürekli beslenmesiyle, düzenli ya da düzensiz aralıklarla zemin ipliğinin üzerine üst ipliğin iplik boyunca bir yumak oluşturacak şekilde sarılmasıyla elde edilen fantezi ipliktir. 

Düğümlü ya da boncuklu iplik, bu iplikler temel iplik, bağlayıcı iplik ve düğüm ipliği olmak üzere üç iplikten oluşturulurlar. Düğüm ipliği daha hızlı beslenirken temel iplik kesikli olarak beslenir ve beslemenin durakladığı zamanlarda düğüm ipliği üzerine sarılarak düğüm ve boncuk benzeri görünümler oluşur. 

Düğümlü ipliği, uzunluğu boyunca düzenli veya düzensiz aralıklarla bir yada daha fazla iplik materyalinin oluşturduğu düğümlerden oluşan fantazi ipliktir. İplik genellikle bağımsız çalışan iki çift silindirin kullanılması ile elde edilmektedir. Ana iplik aralıklı, efekt materyal ise devamlı olarak sevk edilmektedir. Besleme silindirinin ani duruşları efekt materyalin yığılmasına ve düğümlerin oluşmasına neden olmaktadır. 

Ağır düğüm efekti kumaş yüzeyinde güçlü varyasyonlar üretmekte olup tüm örme kumaşlarda kullanılabilmektedir. İplikteki kalın yer, ince yer tarafından hızla takip edilir, bu durum iplikte zayıf noktaları oluşturur, bunu önlemek için ise besleme hızları dengeli bir şekilde ayarlanmaktadır. 

0 yorum: