Tekstil ve Moda

Opal Kumaş Nedir, Opal Kumaş Özellikleri

Çiçekli opal kumaş. 
Opal kumaş (Alm. Opal-Gewebe, Fr. tissu opale, İng. opal fabric), bezayağı örgü yapısında, düşük sıklıkta dokunan, ince, yumuşak, havsız pamuklu kumaşa denir. Opal, pamuktan dokunmuş gayet ince ve düzgün bir kumaştır. Opal genel olarak havsız durumdadır. İnce ve oldukça seyrek bir şekilde dokunması bunu diğer kumaşlardan ayırır. Yumuşaktır ve vücudu tahriş etmediklerinden bebek çamaşırları için kullanılmaya çok elverişlidir. 

Opal kumaşlar, emprime kumaş çeşididir. Bu özellikleri sayesinde Üzerlerine kolaylıkla baskı yapılabilir. Ve iyi netice alınır. Piyasada opal kumaş olarak da biliniyor. Yapısı terry koton kumaşla benzerlik gösterir. Ancak % 100 pamukludur. Edindiğim bilgilere göre artık eskisi kadar üretilmiyor ve rağbet edilmiyor. Dokuma örgü konstrüksiyonu olarak bezayağı yapısına göre dokunur. İplik numarası: Çözgüde Ne 30/1 -40/1, atkıda 24/1-40/1 Ne'dir. Sıklık: 28 ad/cm (Ne 30/1 için) 22 ad/cm (Ne 24/1 için). Ağırlık: Ortalama 116 gr/m². 

Opal Kumaş Kullanım Alanları 
Gömleklik, bluzluk, gece elbisesi, kadın ve çocuk pantolonluk kumaşlarda, gecelik, çarşaflık olarak kullanılmaktadır. Seccade astarı ve yatak odası takımlarında baza fırfırı olarak da tercih edilir. Erkek pantolonların da kullanımı yoktur; zira opal kumaşlar çok ince kumaşlardır. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi fantezi olması açısından kadın ve çocuk pantolonlarında kullanımı vardır. 

Terbiye Özellikleri 
Diğer pamuklu kumaşlar için geçerli olan tüm terbiye işlemleri opal kumaşlar için de geçerlidir. Bu işlemler sırasında açık en olarak çalışılır. İnce kumaş olduğu için buruşması fazladır. Fakat yıkanması ve ütüsü kolaydır. Viskon kumaşlar kadar dökümlü değildir. Opal kumaşlar, pamuklu bir tür olmasına rağmen; son yıllarda % 20'ye varan oranlarda PES karıştırılmaktadır. Bu karışımla elde etmek istenen, maliyetleri minimize etmektir. Ayrıca, poplin kumaşlar da yapı olarak opale çok benzer. Fakat poplinlerde daha kalın numaralı iplikler kullanılır. 

1 yorum:

Opal kumaşlar, bezayağı örgüde, 30/1-40/1 Ne çözgü ve 24/1-40/1 Ne atkı kullanılarak dokunan bir pamuklu kumaş türüdür. Örnek: Çözgü 30/1 Ne, cm'de 28 sıklıkta, atkı 24/1 Ne, cm’de 22 sıklıkta, ağırlık 116 g/m2.