Tekstil ve Moda

Ringel Kumaş Nedir, Ringel Kumaş Özellikleri

Ringel (Alm. Garnwechselmechanismus, Ringelapparat, Ringelmechanismus, Fr. dispositif de changement en fils; İng. striper; striper feeder; yarn feed changer), yuvarlak örme makinelerinde, özellikle çok renkli ve/veya enine çizgili desenlerin üretiminde bir sisteme birden çok iplik beslemek amacıyla kullanılan ve iki ya da daha fazla ipliğin besleme elemanı tarafından seçilebilmesini sağlayan aparata ve bu şekilde üretilen kumaşlara denir. 

Ringel kumaş, yuvarlak örme makinelerinde özellikle süprem örme kumaşlarda renkli iplikler ve mekanik tekniklerle veya elektronik programlama yöntemleriyle enine çizgili desen oluşturma tekniğine piyasada ringel tekniği adı verilmektedir. Ringel tekniği düz yüzeyli yuvarlak örme kumaşlarda uygulanan ve değişik renkteki ya da değişik cinsteki ipliklerin desene uygun olarak yatay sırada bir veya birkaç sıra arayla değiştiği enine çizgiler desenler elde etme yöntemidir. 

Renkli, enine çizgili örme kumaşların üretimlerinde her bir örme sisteminde, beş renge kadar iplik taşıyabilen ringel aparatı kullanılır. İplik kılavuzlarının değişimi bir kumanda tertibatı tarafından desene göre açılıp kapatılarak yapılır. Ringel mekanizmasında, bir sistem içinde makine çalışır durumda iken iplik değiştirebilmektedir. Böylece makinedeki hareket düzenine göre birçok renkli ilmek sıraları oluşur. İplik kılavuzları bir delikli bant veya benzeri bir tertibat ile mekanik veya elektrikli aktarma sistemi üzerinden devreye sokulur veya devreden çıkarılırlar. İplik kullanım öncesi tutulmak ve kullanım sonrası kesilmek zorunda olduğu için, burada birde tutma ve kesme tertibatı gerekmektedir. Nispeten ucuza imal edilen bir desenlendirmedir. Desen boyutu isteğe bağlıdır. Enine renk, çizgi veya bantların yapımı için bir halkalama donanımı da kullanılır. Bu isteğe göre negatif değişimde iplik kılavuzları, keserek kopartma ve yapıştırarak ekleme kısımlarından meydana gelmiştir. 

Ringel Kumaş Özellikleri 
Ringel kumaş, boyalı ipliklerin aparatlar aracılığıyla enine çizgili olarak arzu edilen raporda örülmesi ile oluşur. Yuvarlak örgü makinelerinden örülen her cins kumaşı ringelli olarak örebilecek makineler bulunmaktadır. Ringel makinesini diğer yuvarlak örgü makinelerinden ayıran özelliği ringel aparatlarıdır. Aparatlar parmak adedi kadar renk ile sınırsız rapor yapabilmemizi sağlamaktadır. Ringel makinelerinin aparatların üzerindeki parmak adetlerine bakılarak adlandırılmaktadır. 

Örnek: 5 renk ringel, 6 renk ringel sistem iptali ile renk adedinin arttırıldığı ringel makinelerinde mevcuttur. Kullanılacak her renk makineye sistem sayısı kadar bağlanmaktadır (bazı raporlarda toplam may sayısı ve sistem sayısıyla bağlantılı olarak rapordaki çizgi renkleri kullanılan adette bağlanabilmektedir. Ringeli kumaşını oluşturan çizgi raporları makineye may sayısı olarak girilir. Örülecek kumaşın numunesine (cinsine ve gramajına) göre 1 cm e kaç may sığdığı bulunup istenilen ölçüler bu değere göre hesaplanarak raporu çıkartılır. Rapor hazırlanırken kumaşta istenilen ölçüleri elde edebilmek için, makine üzeri kumaşa pay verilmesi veya eksiltme yapılması gerekebilir. Kumaş cinsine ve kumaşa uygulanacak işlemlere göre bu değerler farklılık göstermektedir. 

Örnek: (30/1 ringel elastanlı süprem için rapor uzunluna ortalama %12 ile %15 arası çekme payı verilmekte 20/1 Ringel süprem için ise %3 ile %5 arası çekme payı verilir eger kumaş numunesi üzerinden rapor ayarlanacak ise iplik uzunluğu ve may sayısına bakılarak kumaş ayarı yapılır. 

0 yorum: