Tekstil ve Moda

Mantar Taban Nedir

Mantar taban; dayanıklı, sert ve esnek mantar ve kauçuk (lateks) karışımından üretilmiş özel bir ham maddedir. Mantar taban, ayakkabı modellerinin taban ve topuk kısmında kullanılır. Mantar tozu ve kauçuk karışımıdır. Hafif ve termik özelliği olan bir tabandır. Üretilen mantarın sert ve elastik dokusu sayesinde bu malzemelerden üretilmiş olan ayakkabı ve terlikler, ayak sağlığının korunması açısından çok büyük değer taşımaktadırlar. 

Mantar taban üretimi için gerekli olan mantar meşesi Batı Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere Portekiz, Cezayir, İspanya, Fransa, İtalya ve Güney Afrika gibi ülkelerde yetiştirilir. Ülkemizde ise doğal üretimi yapılmasa da Antalya'nın çeşitli bölgelerinde özel yetiştiricilikle elde edilmektedir. Son derece özel bir malzeme olan mantar meşesinin ağaçları ortalama 30 - 35 cm arasında büyüyebilme özelliği taşırlar. Ağacın yaşlanmasına paralel olarak mantar tabakanın da kalınlığı azalır. Bu türdeki bitkiler 100 yaşına kadar kabuk üretebilmektedirler. Ayakkabı ve terlik üretimi gibi daha birçok alanda kullanımı sağlanan mantar meşelerinin ayak sağlığı açısından son derece gerekli oldukları bilinmektedir. Öyle ki üretim aşamasında kullanılan mantarların sert ve elastik dokuları sayesinde ayaklar sağlam bir şekilde desteklenmektedir. Ayakların iç ve orta kısmında rahatlığı sağlayabilmek için belirli bir miktarda boşluk bulunması şarttır. İkinci, üçüncü ve dördüncü tarak kemikleri ve ayağın orta noktasındaki boşluğu elde edebilmek için mantar taban kullanımı şarttır. Bu tür malzemelerle üretilmiş ürünler genel nitelikleriyle ortopedik olarak tanımlanmaktadırlar. Ayağın anatomik yapılarıyla büyük oranda uyum sağlayan mantar tabanlar, her ayak numarasına göre farklı bedenlerin boyutlarında kesilebilir. Üretilmiş her mantar taban ayakkabının ayak sağlığı açısından çok iyi olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Ortopedik niteliklere sahip ürünler ortaya çıkarabilmek için üretici firmaların üzerine çok büyük görev ve de sorumluluklar düşmektedir. Ayakkabı ve terlik üretimi yaparken kullanılan ham maddelerin ve tasarımın, rahat şekilde kullanmaya imkan yaratacak kadar ince olması şarttır. 

1 yorum:

Gencligimizde az da olsa bulunabilen malzemelerdendi.Sonradan poliuretan tabanli 70 ler model ayakkabilari cikti.Ki onlara da mantar yetmezdi.Bkz giyim tarihi