Tekstil ve Moda

Kantala Nedir, Kantala Lifi Ne Demek

Kantala (agave cantala), maguey ve Bombay keneviri isimleriyle de bilinir. Kantala bitkisinin; lifleri sepet, hamak, çanta, çarık halı, kilim, paspas, çorap, halat, balıkçı elbisesi, kağıt yapımında kullanılır. Abaka lifleri ile harmanlanarak sicim, halı, balık ağı, cilt ipliği, terlik, çiçek ve dekoratif bazı eşyaların üretiminde kullanılır. 

Kotonizasyon sonucu iplikleşen kantala lifleri, akrilik veya poliester gibi yapay liflerle harmanlanarak çanta, döşemelik kumaş ve duvar kaplama gibi bazı eşyaların üretiminde de kullanılmaktadır. 

Kantala lifleri, havuzlama ve kabukların soyulması (dekortikasyon) yöntemi ile elde edilir. Soyma (dekortikasyon) işleminde öncelikle yapraklardaki dikenler temizlenir ve daha sonra bu yapraklar silindirler arasında ezilerek, kabuk soyma makinelerinden geçirilerek yapılır. 

HAVUZLAMA YÖNTEMİ 
Havuzlama, Filipinlerde, tatlı veya tuzlu sularda, tanklarda, nehir veya dere kenarlarında yapılır. Yaprak parçaları, uzunluk gruplarına göre, demetler halinde havuzlanır. Havuzlama süresi, tuzlu sularda 15, tatlı sularda 20-30 günde tamamlanır. Havuzlama sonrası çürüyen yapraklar yıkanır, kurutulur ve balyalanır. 

0 yorum: