|
Konfeksiyonda pastal atma sırasında ortaya çıkan fire kumaşlar. |
Fire, üretim tesislerinde ham maddeden son ürüne kadar olan süreçlerde, toplam ham maddenin ürün için kullanılamayan yani boşa giden ham madde kayıplarına denir. İşletmeler için her fire israftır ve zarar kalemidir. Her yönetim fonksiyonu, aldığı ham madde ve yardımcı malzemelerden maksimum verimlilik sonucu üretim yapmak ister ve bu durum özel sektörün de doğasında vardır. Fire kayıpları çoğu zaman yüzdelik dilimler ile ifade edilmektedir. Sektöre göre fire yüzdelerinin önem durumlarının değiştiği de göz önüne alınarak ortalama % 3 ile % 5 civarındaki fireler çoğu zaman kabul edilebilir olarak görülmektedir. Bir demirci ustası, aldığı 20 cm x 20 cm boyutlarındaki profil demirlerden masalar yapmak istemektedir. Demirlerin kesilen uçlarından birbirlerine kaynak yapılacağı için bazı noktalar kullanılamaz hale gelecektir. İşlem gereği kesilip kullanılamayacak olan bu demir parçaları, fire olarak adlandırılmaktadır.
Bir
tekstil atölyesinde açık en şeklinde alınan kumaşlar, masa üzerine yatırılarak dikime uygun kalıplar eşliğinde kesilmek istenmektedir. Örneğin, eni 1 metre 90 santimetre olan bir
kumaştan, eni 90 santimetre olan 2 adet çarşaf kesilmek ve dikilmek istenmektedir. Yan yana getirilen 2 adet çarşafın eni, toplam olarak 1 metre 80 santimetreye denk gelmektedir. Kumaştan kesilecek bu kalıplar neticesinde her kat kumaş için 10 santimetrelik fireler meydana gelecektir. Bu şekilde aşağı yukarı 100 kat kesim yapıldığında, 10 metrelik kumaş çöpe gitmiş olacaktır.
2 yorum:
fire her endüstri kolunda müşteriye yansıtılan bir olgudur bence
evet marketlerde veya manavlarda fire çok özellikle sebze ve meyve reyonunda ve bunun ilk sebebi müşterinin ürünü kendi seçmek istemesi bu ellenen meyve ve sebzeyi daha çabuk çürütüp fireyi artırıyor ama işletmenin bir kaybı olmuyor zaten bu fiyatların üstüne ekleyip vatandaşa aktarıyorlar.
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.