Tekstil ve Moda

Black Friday Ne Demek, Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır

Black Friday ne demek 

Black Friday kelime anlamı olarak Kara Cuma demek. ABD'de şükran gününden sonra gelen ilk Cuma kutlanır. Kutsal bir günün ardından gelen ilk Cuma'nın kara olarak adlandırılmasının da basit bir açıklaması var aslında. 1932 yılından bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak Cuma günü ilan edilmiş; 1961 yılından sonra da Kara Cuma olarak anılmaya başlanmış. Şükran gününden sonraki Cuma günü genelde ve normalde ABD’deki marketler kepenklerini erken saatte açar ve geç saate kadar müşterilerine hizmet verir. Yıllar yılı bu devran bu şekilde gitmiş. Ancak sonradan bu yoğun çalışma temposuna bir de indirim kampanyaları eklenmiş. Hal böyle olunca, indirim kampanyaları da işin içine girince tabiri caizse artık izdihama varan bir talep olmuş. İnsanlar artık yoğunluktan adım atamayacak hale gelmiş. İnsanların kapı önünde neredeyse birbirini ezdiği bu etkinlik zamanla Black Friday olarak anılmaya başlanmış. Bu etkinlikleri ilk başlatan Amerika olsa da zamanla sırayla İngiltere ve Kanada'da da kutlanmaya başlandı. 

3 yorum:

ülkemizde tam oturmayan yapı kara cumalar, efsane cumalar, tekno cumalar, indirim cuması, muhteşem cuma, efsane günler, büyük cuma gibi pek çok tanımlama mevcut ama amerikadaki gibi birbirini ezme şeklinde olaylara yol açacak indirim çok da yok bence.

geliyor yine blackini fridayini sevdiğim alışveriş çılgınlık günü veya artık alışveriş haftası oldu

ya bizim online alışveriş firmaları zaten o haftada indirim yapmıyor ki normalde aynı fiyat yaz üstüne % 50 indirim millet kapışıyor! amerikaya özenip indirim var diye gelip aaa indirim var bro efsane diyenlerin elinden parayı alıp malı çakıp ürünü eline verip kargo ile gönderiyor.