Tekstil ve Moda

Akrilik Halı Nedir, Akrilik Halı Özellikleri

Sentetik bir elyaf olan akrilik, sentetik ürünler içerinde yüne en çok benzeyen üründür. Bu sebeple yapay yün olarak da adlandırılmaktadır. Her üründe olduğu gibi olumlu ve olumsuz bir çok özelliği vardır. Günümüzde halı üretiminde en çok kullanılan ipliklerin başında akrilik gelmektedir. Yumuşaklığı ve dokusu ile yüne benzemesi ve fiyatının yün halılara göre daha uygun olması akrilik halının çok tercih edilmesine sebep olmaktadır. 

Akrilik elyafların bir özelliği de diğer elyaflarla kolay harmanlanabilmesidir. Halı mağazalarında bulunan halıları incelediğinizde bazı ürünlerin % 100 akrilik, bazı ürünlerin ise akrilik ve polyester karışımı olduğunu görürsünüz. % 100 akrilik halıların özellikleri ve karışım halıların özellikleri karıştırılan elyafa göre değişkenlik gösterebilmektedir. 

Evimize halı alacağımızda karşımıza farklı bir çok değişken çıkmaktadır. Bu değişkenlerden biri de halının üretildiği ipliktir. Günümüzde halı üretiminde en çok kullanılan ipliklerin başında akrilik iplik gelmektedir. 

Akrilik halının avantajları 
Akrilik, sentetik elyaflar arasında yün elyafa en yakın duran, en çok benzeyen elyaf türüdür. Yün benzeri niteliklere sahip olması nedeniyle; kadife ve peluş düzeyi, ilmekli halılarda yaygın şekilde kullanılır. Akrilik elyaflar çok daha düşük bir bedelle yünün görünümünü ve duygusunu verebilir. Akrilik ipliği, sentetikler içerisinde fiziksel olarak yüne en yakın olan iplik cinsidir. Neme ve küfe direnciyle akrilik elyaflı halılar, yüne göre daha avantajlıdır. Akrilik elyaf halı, ezilmeye ve lekelere karşı direnç gösterir ve güneş ışığından solmaz. Yün yumuşaklığı ve dolgunluğundadır. Dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Yüne göre daha uygun fiyatlıdır. Keçelenme, aşınma, iz yapmaya, kirlenme, küflenme rutubete ve güvelenmeye karşı dayanıklıdır. Az leke tutar ve temizlenmesi kolaydır. Nemi az çeker. Islak zeminlere uygundur. Güneş ışınlarına karşı dayanıklılığı yüksektir. 

Akriliğin dezavantajları 
Akrilik sentetiktir. Akrilik halılar alerji riski taşır. Tüylenme riski vardır. Bu sorunun giderilmesi için bir süre vakumlanması gerekir. Akrilik elyaflar yüksek yıpranmaya eğilimli ürün oldukları için holler, oturma odaları ve merdivenler gibi trafiğin yoğun olduğu bölgeler için uygun değillerdir. Bu nedenden dolayı, salon ve misafir odalarında çok iyi bir halı malzemesi olurlar. 

1 yorum:

akrilik halı piyasada en yaygın halı türlerinden biridir, evlerimizdeki halıların hemen hemen hepsi akrilikten yapılır