Tekstil ve Moda

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Nedir, Mezunu Ne İş Yapar

Moda ve tekstil tasarımı, elbise stilleri ve trendlerinin incelenmesi yeni giysilerin tasarlanması ve üretilmesi olarak olarak bilinir. Moda ve tekstil tasarım programı, tekstil, hazır giyim ve moda sektörüne çağdaş, yaratıcı ve özgün tasarımlar üretebilen, modayı oluşturabilecek öncü fikirleri değerlendirebilen, malzemeyi ve üretim tekniklerini bilen tasarımcılar yetiştirmeyi amaçlar. Eğitim programları; öğrencilerin kişisel özelliklerini ve yeteneklerini geliştirebilmelerini, biçim, renk, malzeme, yapı, işlev ilişkilerini kurarak kişiliklerine uygun sentezlerle yaratıcı ve özgün öneriler sunabilmelerini amaçlayan bir yaklaşımla oluşturulmuştur. 

Bölümde, estetik ve fonksiyonel değerlere uygun tasarımlar yapabilen, moda ve marka isimleri oluşturma, teknolojik gelişmeleri takip etme ve modanın gerektirdiği niteliklere sahip olma becerisine sahip tasarımcılar yetiştirilmektir. Üniversite-sanayi işbirliği içinde belirlenen projeler, öğrencilerin mezuniyete kadar üretime yönelik çalışmalar yapmalarını sağlar. Böylece tasarımcılara moda ve marka isimleri yaratma becerisi kazandırmak amaçlanmaktadır. 

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır 
Moda ve Tekstil Tasarımı, üniversitelerde Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. 

Söz konusu bölüm bazı üniversitelerde özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul etmektedir. Bu sınavlar üniversitelerin kendi resmi internet sitelerinden duyurulur. 

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir 
Üniversite eğitimini moda ve tekstil tasarımı üzerine gerçekleştirmek isteyen aday öğrenciler; 
- Çizim ve Anlatım Yöntemleri, 
- Desen Bilgisi, 
- Elyaf Bilgisi, 
- Karşılaştırmalı Batı Sanat Tarihi, 
- Baskı Tasarımı, 
- Dokuma Tasarımı, 
- Batik Teknikleri ve Uygulaması, 
- Moda İllüstrasyonu, 
- Kalıp Teknikleri ve Uygulaması, 
- Moda Teknik Çizim, 
- Serbest Tasarım Atölyesi, 
- Aksesuar Tasarımı, 
- Moda ve Tasarımda Girişimcilik gibi daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler "Moda ve Tekstil Tasarımı Lisans Diploması" elde etmeye hak kazanır. Mezun öğrenciler "Moda Tasarımcısı" unvanına sahip olurlar. 

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar 
Moda endüstrisinde, göze hoş gelen ve bir o kadar kullanışlı ürünlerin tasarlanması adına sorumluluk alarak geçmiş moda kültürünün ışığında modern giysiler üretilmesini sağlamaktır. 

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir 
Moda tasarımı ile ilgili niteliklere sahip olanlar için iş konusunda birçok seçenek var. Moda yayınları ve blogları için yazmaktan pazarlama ve moda satın alma rollerine kadar, tasarım ve trendlerin anlaşılması, çok çeşitli kariyer seçeneklerine katkıda bulunabilirler. 

Benzer şekilde, birçok mezun ek serbest çalışma yoluyla gelirlerini artırmayı tercih edebilir. Bu özellikle stilistler, yazarlar ve illüstratörler için geçerlidir. Birçoğu moda bilgilerini e-ticaret, ticaret veya halkla ilişkiler temsilcileri olarak kariyer yapmak için de kullanmayı tercih edebilir. 

0 yorum: