Kupro kumaş. |
Kupro (cupro), bakır rayonu (kupramonyum rayonu) ya da bakır ipeği olarak bilinen; kupramonyum yöntemiyle elde edilen rejenere selüloz liflerdir. Kupro yöntemiyle selülozdan elde edilen kumaşlara kupro kumaş denir. Kupramonyum rayonu ilk defa 1890'da bulunmuştur. Kumaş ayrıca piyasada kupra kumaş olarak da bilinir.
Kupro lifleri, kupramonyum prosesiyle elde edilen selülozdur. Kupro üretimi; selüloz, kuproamonyum solüsyonunda çözülür ve daha sonra sülfürik aside ekstrüde edildiğinde suni ipek olarak yeniden oluşturulur. Kupro rayonu, kupramonyum çözeltisinde çözünmüş selülozdan yapılmış bir suni ipek (rayon) elyafıdır. Selülozun bakır ve amonyak ile birleştirilerek çözünür bir bileşik haline getirilmesiyle üretilir. Bu malzemenin kostik sodadaki çözeltisi bir düzeden geçirilir ve selüloz, bakır ve amonyağı gideren ve kostik sodayı nötralize eden koagülasyon banyolarında kupro lifi son halini alır.
Kupro kumaş üretiminde selüloz olarak; kısa pamuk liflerinden oluşan pamuk artıkları kullanılır. Bu ham maddelerin saflaştırılmasıyla elde edilen rejenere selülozik bir elyaftır. Saflaştırma işleminin ardından kimyasal süreçlerden geçen kupro ipliği, pamuk ipliğinden daha yumuşak ve daha pürüzsüz bir doku kazanmaktadır. Normalde pamuk elyafının atık olarak ayrılan bir kısmından teknolojik süreçlerle elde edilen kupro kumaşlar dünyamızın sınırlı kaynaklarının etkili kullanımını desteklemesi yönüyle öne çıkar. Böylece önceden kullanılmayan bir malzemeden çok değerli bir kaynak eldesi sağlanmış olur. Ayrıca çevreye zarar vermeden toprakta kısa sürede çözünebilen yapısı ve pamuk elyafının sürekli üretiminin olması dolayısıyla sürekli yenilenebilir bir kaynaktan gelmesi de çevre dostu olmasını destekler niteliktedir.
Kupro kumaşların özellikleri
Kupramonyum rayonunun birçok özelliği vardır:
- Kupro lifleri çok incedir.
- Kumaş yüzeyi oldukça yumuşak ve pürüzsüzdür ve ciltle dost bir yapıdadır.
- Yumuşak, ipeğe benzer bir tuşesi vardır.
- Pamuğa benzer özelliklere sahiptir.
- Kupro lifin ortalama polimerizasyon derecesinin daha düşük olması ve bu lifin daha büyük bir kısmının amorf bölgeler tarafından işgal edilmesi, kupramonyum rayonun daha fazla su almasına ve şişmesine sağlar.
- Hızlı yanar ve 180 ° C yanma sıcaklığına sahiptir.
- Ateşlendiğinde arkasında bakır içeren kül bırakır.
- Şeffaf, hafif ve arzu edilen döküm özelliklerine sahip kumaşlar oluşturmak için kullanılabilir.
- Kupro kumaşlar pamuk gibi nefes alır, dökümü güzeldir ve teninizde ipek hissi yaratır.
- Doğal elyaflarla sentetik elyafların en iyi yönlerini bünyesinde toplayan kuprodan elde edilen kumaşlar ipeksi dokunuşlarıyla ilk andan itibaren farkını belli etmektedir.
Kupro kumaş kullanım alanları
Vücuda hoş bir biçimde saran dökümlü özellikleriyle şık elbiseler, bluzlarda kullanım için çok uygundur. Kupro rayon kumaş genellikle hafif yazlık elbiseler ve bluzlarda, bazen pamukla birlikte şantuklu, pürüzlü yüzeylere sahip dokulu kumaşlar yapmak için kullanılır.
3 yorum:
cupro kumaş mı kupro kumaş mı hangisi doğru
bakır rayonu isimli elyaf türüdür
cupro (kupramonyum rayonu), kupramonyum yöntemiyle elde edilen rejenere selüloz elyafı
Yorum Gönder