Moda (Alm. Mode, f; Fr. mode, f; İng. clothing fashion; fashion) bir toplumda belirli bir zaman dilimi içerisinde öne çıkan giyim tarzıdır. Moda, çoğu zaman giyimdeki mevcut stilin eş anlamlısı olarak kullanılır, ancak moda hakkında yazan sosyologlar ve diğer bilim adamları, modanın iki unsuru olduğunu söyleyen bir tanım kullanma eğilimindedir. Moda birçok kişi tarafından kabul edilen fakat kabulü nispeten kısa bir süre süren anlamına gelir.
Modanın tarihçesi çok eskilere dayanmaz geçmiş kültürlerde ve tarihlerde bugünkü anlamda moda kavramı yoktur. Modanın ortaya çıkışı Batı Avrupa'da orta çağın sonlarına tarihlendiriliyor. O zamanlar soylular modanın yaratıcısı idi ve alt sınıflar üst sınıfların stillerini kopyalardı (yukarıdan aşağıya damlama moda teorisi olarak bilinir). Günümüzde moda, toplumun tüm seviyelerinden, en az varlıklı olanlar tarafından bile yaratılıyor olabilir ve bu gerçekleştiğinde, esinlenme aşağıdan yukarıya moda olarak veya alt üst değişikliği olarak adlandırılır.
Moda kelimesini duyduğumuzda aklımıza genelde trend ve giyim gelir fakat moda yaşamın çoğu alanında görülebilecek kadar geniş bir kavramdır. Moda kavramı sade kıyafetler için geçerli olmayıp; sanat, mimari, edebiyat gibi alanları da içine alır.
Moda Akımları Nelerdir
Retro Moda Akımı
Bu akım, geçmişte bir dönem moda olan kıyafetlerin yeniden moda olmasıyla ortaya çıkmıştır. Retro moda akımı yakın geçmişteki parçaların günümüzde tekrar kullanılmasıyla moda olmuştur. Örneğin, 80’ler ve 90’larda moda olan parçaların günümüzdeki tasarımlara uyarlanarak kullanılması retrodur. Bu akım, daha çok günlük hayatta etkisini göstermektedir. Her dönemde; puantiye, çan ve pileli etekler; kabarık ve kahküllü saçlar, değişik şekillerde pantolon paçaları daha çok tercih edilir.
Gotik Moda Akımı
Ortaçağ'ın karanlık yüzünü ortaya çıkaran akımdır. İlk olarak 1970'li yıllarda ortaya çıkan bu akım, gizemli olmayı seven kadınlara hitap ediyor. Bu akımda; deri, tül ve dantel detaylara sıkça yer veriliyor. Gotik stili, hem gizemli hem de hüzünlü bir görünüm oluşturmak için daha fazla tercih ediliyor. Zarafetin gizemli ve karanlık yüzünü yansıtmak amacıyla yaratılan bu akım, feminenliği ön planda tutuyor. Bu akımda daha çok siyah renk tercih edilirken, makyajda ise abartı göze çarpıyor. Yüksek topuklar gotik kadınların vazgeçilmezi olurken, ünlüler de bu akımdan nasibini alıyor. Örneğin, Amy Lee Gotik akımının en önemli temsilcisidir.
Vintage Moda Akımı
Vintage akımı, belli bir dönemi yansıtan, ikonikleşmiş parçaların günümüze yansıtılmasıyla doğmuştur. Bu akım, 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Günümüzde 20. yüzyıl ve öncesinden kalan kıyafet ve eşyalar vintage olarak tanımlanır. Fakat bu parçaların mutlaka belli bir dönemi yansıtması veya parçaların, o dönemin tasarımcısına ait olması gerekir. Yani her ikinci el vintage değildir. Bu parçaların, günümüze kadar korunmuş olması ve bakımının yapılmış olması gerekir. Malzeme kalitesinin iyi olması da vintage moda akımında oldukça önem taşır.
Barok Moda Akımı
Ağır süslemeler ve göz alıcı renklerin olduğu dönemin giyim tarzıdır. Barok giyim tarzı: 17 yüzyıl Barok dönemi olarak akıllara kazınmıştır. Bu dönemde ağır işlemeler, süslemeler, zenginlik, şatafat, göz alıcı renkler kullanılmıştır. Belden oturtmalı kabarık elbiseler, beli inceltmek için kullanılan korseler, Fransız saraylarında kadınların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Kullanılan pahalı ve göz alıcı kumaşlar, hem Avrupa’da üretiliyordu hem de Çin ve Hindistan aracılığıyla kaliteli pamuktan ya da ipekten kumaşlar Avrupa’ya ihraç ediliyordu. En favori kumaşlar tafta, kadife pamuk, yün, muar ve kamlottu. Günümüzde çok fazla temsil edilmese de bazı moda markaları sezona göre Barok modasından yararlanıyor.
Avangarde Moda Akımı
Bu genellikle uç tasarımları temsil eder. Bu kıyafetler günlük giyim için uygun olmayan, yaratıcı kıyafetlerden oluşur.
Bohem Moda Akımı
Konforuna önem veren kişilerin tercih ettiği bol ve salaş bir tarzdır. Rahatlığına düşkün olan yeni jenerasyonda oversize stiller oldukça moda olmuştur.
Western (Kovboy) Moda Akımı
Kovboy filmlerinde gördüğümüz eski batı giyim tarzıdır. Özellikle şapka ve çizmelerde karşımıza çıkarken, püsküllü pantolon ve gömlekler de oldukça rağbet görüyor.
Eklektik Moda Akımı
Zıt parçaların birlikte kullanıldığı bir akımdır. Bu tarzda amaç zıt desenler, renkler veya tarzlardan parçaları bir araya getirerek şık bir bütün oluşturmaktır. Eklektik giyim tarzı eğlenceli, sıra dışı bir o kadar da zordur. Çünkü farklı renkler ve desenler bir araya geldiğinde her zaman hoş durmayabilir, gözü yorabilir ya da avam durabilir. Bu stili en çok kullanan ünlülerden biri Rachel Araz’dır.
Punk Moda Akımı
Bu akım, daha çok deriler ve metal aksesuarların kullanıldığı bir akımdır. Asi ruhu yansıtan bu akım, özellikle gençler arasında oldukça yaygındır.
Holografik Giyim Moda Akımı
Işık oyunlarının kıyafetlerde kendini gösterdiği göz kamaştıran bir akımdır.
Monokrom Moda Akımı
Monokrom moda akımı aynı rengin farklı tonlarının bir kombin içinde kullanılmasıdır. Monokrom kelime kökeni, Yunanca Monochrome’dan gelen bu akım tek renkten oluşan sanat eserlerine verilen isimdir. Modada ise monokrom tarz, bir rengin tonlarını barından şekillerden oluşan parçaların kombinlenmesine denir. Genelde ünlü modacıların veya modayı yakından takip edenlerin şık davetlerde, kokteyl ve özel gecelerde tercih ettiği bir stildir.
Pin-up Moda Akımı
Seksi görünümü ön planda tutan bu moda akım, seksapaliteyi esprili bir şekilde yansıtan bir giyim tarzıdır. Bu akımda, sevimlilik ve seksilik iç içe geçmiştir. Bu tarzı, Christina Aguilera, Katy Perry gibi ünlüler sıkça kullanır.
Vamp Moda Akımı
Gizem ve şehvetin ön planda olduğu seksi bir giyim tarzını yansıtır. Özellikle gece davetlerinde, gala gecelerinde sıkça tercih edilen bir tarzdır.
3 yorum:
modayı kısaca bilgiler şeklinde yazılmış moda nedir özetle öğreniyosunuz laf kalabalığı yok, tdkya moda ne anlaşılır şekilde verilmiş. ödevde işe yarıyor
televizyondaki moda programları da modayı basit ve sıradan bir şeye dönüştürdü
Moda klasikleşebilmiş ve demode olamayacak olandır. Başka bir ifadeyle, moda kalıcı olabilen zamansızlaşabilen uyumun göstergesidir.
Yorum Gönder