Tekstil ve Moda

Kumaşta Haslık Nedir, Haslık Çeşitleri Nelerdir

Haslıklar kumaş kalitesi için önemli parametrelerden biridir. 
Haslık (Alm. Echtheit, Fr. solidité, İng. fastness), Boyalı veya baskılı bir tekstil ürününde bulunan renklerin, üretim ya da kullanım sırasında karşılaştığı etkenlere karşı direnme, dayanma gücüdür. Haslık kelimesi elbisenin kullanım sırasında ürünün maruz kalacağı etkilere karşı dayanımın ifade eder. Görünüm, estetik, zevk gibi kavramlar bir ürünün satışı üzerinde önemli rol oynar. Buradan hareketle, yapılacak olan haslık kontrolleri ürün kalitesini belirleyen en önemli özellik olmaktadır. Kullanım haslıklarına su, ter, kuru temizleme, ışık, ütü, sürtme, yıkama ve çekmezlik haslıkları örnek verilebilir. 

Haslık kontrolleri yapılırken iki değerlendirme aracı kullanılır. Bunlar gri skala ve mavi skaladır. Mavi skala ışık haslığının değerlendirilmesinde, gri skala ise ışık haslığının dışındaki tüm haslık değerlendirmelerinde kullanılmaktadır. Renk değişimlerinin belirlenmesinde iki adet gri skala kullanılır. Bunlardan biri test edilen örnekte görülen renk değişimi, diğeri ise kirletme olup olmadığının belirlenmesi için kullanılmaktadır. Gri skala 5 basamaklı, mavi skala 8 basamaklıdır. 

2 yorum:

haslık demek kalite demektir haslıkları iyi ise o kumaş iyidir

haslık değerler, kaç çeşit haslık vardır, haslık kelime anlamı, haslık türleri nelerdir, elbise haslık değerleri nasıldır, haslık nedir, elbise haslığı nedir