Tekstil ve Moda

Kuru Temizleme Haslığı Nedir

Kuru temizleme haslığı (Alm. Trockenreinigungbeständigkeit, Trockenreinigungsechtheit, Fr. solidité au nettoyage à sec, İng. fastness to dry cleaning), boyalı ya da baskılı deri ve tekstil ürünlerinin renklerinin ve tutum özelliklerinin, organik çözgenlerle yapılan özel temizleme işlemine karşı dayanıklılığına denir. 

Boyalı ve baskılı tekstil ürünlerinin rengi, bazen kuru temizleme sırasında kullanılan perkloretilen etkisi ile zarar görmektedir. Kumaşın bu etkiye karşı gösterdiği solma direncine kuru temizleme haslığı denmektedir. 

Haslık bilindiği gibi, bir boyanın veya boyanmış bir kumaşın, ışık, hava veya başka etkiler ile solmaya karşı direncini ifade eden bir kavramdır. Bu etkiler arasında kuru temizleme işlemleri de bulunmaktadır. Kuru temizleme sırasında bugün en fazla başvurulan kimyasal madde perkloretilen’dir. Bu madde yanıcı olmayan, uçucu bir solventtir. Keskin bir kokusu vardır. Bütün klorlu solventler gibi sinir sistemi üzerinde etkilidir. Devamlı olarak insan tenine temas ettiği takdirde derideki yağı çözebilir ve bir takım cilt rahatsızlıklarına yol açabilir. Bugün bir çok uygulamada solvent olarak kullanılmaktadır. Kuru temizleme işlemlerinde de perkloretilen çok yaygın kullanılan bir solventtir. Ancak bu sayılan olumsuz yönleri yüzünden kuru temizlemede kullanılan perkloretilen’in geleceği sorgulanmaktadır. 

0 yorum: