Tekstil ve Moda

Pembe Nedir, Pembe Rengin Anlamı

Pembe renk doğada ender şekilde görülür, pembe renkli flamingolar 🦩. 
Pembe, kırmızı ve beyaz renklerin karıştırılmasından oluşan bir renktir. Pembe rengi; beyaza biraz kırmızı karıştırılarak elde edilen açık kırmızı tonu renktir. Pembe renginin renk kodu  #FFC0CB’dur Kelimenin kökeni Farsça pamuk çiçeği anlamındaki penbe kelimesi ünsüz benzeşmesiyle (n-m değişimi) pembe biçimini almıştır. Tarihi kayıtlarda adı almes olarak da geçmektedir. 

Pembe renk, romantik ve narindir. Aynı zamanda sakinleştirici bir etkisi vardır. Araştırmalar gösteriyor ki, pembe insanları sakinleştirmekte ve kalpleri pembe ile yumuşamaktadır. Pembe renk; ortama ve kişilere çocuksu bir hava katar, özellikle kız çocuklarının ortak rengidir. Şirinliği ve uyumu simgeler, insanları neşelendirir ve rahatlatır. Bir hapishanede kapı ve pencere demirleri pembeye boyandığında, mahkumların agresif davranışlarının kaybolduğu gözlemlenmiştir. Pembe renkli bir odada, insanların sinirlenmesi zordur. 
Pembe renk ve pastel tonları, dekorasyonlarda ve ev eşyalarında sıklıkla kullanılır. 
Pembe enerjiyi çeken sakinleştirici bir rol oynar. Ancak maalesef pembe rengin teskin edici etkileri bazen kısa süreli olabilmektedir. Pembe rengi ve pembe renkli kumaşları seven insanlar ki bunlar genellikle kadınlardır, duygusal, neşeli, sorumluluklarının bilincinde ve biraz ürkektir, fakat çekingenliklerini fazla belli etmezler. 

2 yorum:

Genelde kadınlarla ve kız çocuklarıyla özdeşleştirilen pembe, renklerin psikolojik etkisi devreye girince bütün bireylerin dikkatini çekecektir. Yüzyıllardır aklınızda yer eden ön yargıları bir kenara bırakırsanız pembenin ev dekorasyonu için ne kadar elverişli bir renk olduğunu görebilirsiniz. Siz siz olun pembenin ve pembe tonlarının yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkisinden mahrum kalmayın.

pembe ne işe yarar,pembe renk nedir,pembenin anlamı ne demek,pastel pembe renk,pembe ne anlamda kullanılır,pembe renk özellikleri nelerdir,